Malované střelecké terče z 19. století mohou návštěvníci nově vidět v litomyšlském muzeu

Zmodernizované Regionální muzeum v Litomyšli láká návštěvníky na nové expozice. Patří mezi ně například i střelecké malované terče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Regionální muzeum v Litomyšli

Regionální muzeum v Litomyšli | Foto: Krásné Česko

Na obou stranách a na podestách starého muzejního schodiště visí více než 40 malovaných terčů z 19. století. Ty dříve patřily střelcům, kteří je nechali namalovat na oslavu svého vítězství. Poté je slavnostně prostříleli, aby bylo vidět, že se jedná o terč.

„Na terčích jsou namalované různé výjevy z přírody nebo postavy. Často tyto malby glosovaly třeba i politickou situaci, která v té době byla,“ vysvětluje Renata Kmošková z litomyšlského muzea.

Za vitrínami jsou k vidění také dobové pušky, které se dodnes dochovaly. Patřily spolku ostrostřelců z Litomyšle, který byl poměrně velký, jak je také vidět na fotografii vedle pušek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Regionální muzeum v Litomyšli nabízí nové expozice, jednou z nich je i výstava malovaných terčů z 19. století. Více zjišťovala redaktorka ČRo Věra Pavlasová

Bystrému oku neunikne, že na fotografii jsou také vidět vystavované terče. Všechny totiž pochází z Litomyšle. Střelnice se v té době nacházela na Karlově za dnešním Smetanovým domem, vedle silnice I/35.

„Nyní lidé projíždí kolem parčíku, tam jsou střelopalné čáry, což byly takové rovné cestičky, podél nichž rostly stromy. Z těchto střelopalných čar se pak střílelo do terčů,“ dodala paní Kmošková.

Návštěvníci se na střelecké terče do Regionálního muzea v Litomyšli mohou přijít podívat každý den kromě pondělí, a to od 9 do 17 hodin.

Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme