Protesty ve Fergusonu pokračují další noc. Obamova výzva ke klidu nezabrala

Úřady ve státě Missouri potvrdily, že dnes nevyhlásí ve městě noční zákaz vycházení. Zajišťovat pořádek ale mají policii pomoci jednotky Národní gardy. Opatření má vrátit klid do ulic města, kde lidé už týden protestují kvůli smrti černošského mladíka Michaela Browna zastřeleného policií. Americký prezident Barack Obama vyzval policii i obyvatele města Ferguson ke zdrženlivosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty ve Ferguson propukly s novou intenzitou

Protesty ve Ferguson propukly s novou intenzitou | Zdroj: Reuters

Prezident Barack Obama potvrdil, že do Fergusonu posílá ministra spravedlnosti Erica Holdera, aby dohlédl na nezávislé vyšetření pozadí celého případu.

„Obyvatelé Fergusonu mají právo na žal a také právo žádat odpovědi. Snažme se ale raději o porozumění, než že jeden na druhého budeme křičet,“ vyzval obě strany k umírněnosti Barack Obama, který zároveň odsoudil násilí provázející protesty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výzvu amerického prezidenta Obamy zprostředkovala zpravodajka Českého rozhlasu ve Fergusonu Lenka Kabrhelová

Ve dvacetitísícovém městě mezitím posílily policii jednotky Národních gard, úřady odůvodňují opatření dalšími násilnými střety, které se odehrály v noci na pondělí.

Dnes v noci se protest nejprve odehrával poklidně, stovky lidí pochodovaly centrem města ve vyhrazeném koridoru, který jim určila policie.

Zpravodajka Českého rozhlasu v USA Lenka Kabrhelová ale byla ve městě přímým svědkem proměny z klidného pochodu v pouliční bitku. Z davu na policii vyletěly prázdné PET lahve, na místo se proto okamžitě sjely zásahové jednotky Národní gardy.

"Vyzývají teď lidi, aby se okamžitě rozešli. Na lidi jdou i policejní těžkooděnci, evidentně se budou některé snažit zatknout," hlásila dnes kolem 5.00 ráno, tedy po 22. hodině místního času, Lenka Kabrhelová.

Část demonstrantů se rozutekla do ulic, za nimi vyrazila ozbrojená policejní auta. Demonstranty vyzývali členové Národní gardy, aby se rozešli. Použila k tomu i slzný plyn.

Policejní šéf Ron Johnson před večerním pochodem uvedl, že si policie přeje poklidný protest, ale že nebude tolerovat žádné násilí.

Protesty ve Ferguson propukly s novou intenzitou | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Spravedlnost pro Michaela Browna

Hlavním heslem protestů je "Spravedlnost pro Michaela Browna". Druhým důvodem protestů je snaha změnit situaci ve Fergusonu.

Černošské obyvatelstvo tvoří zhruba 80 procent obyvatel města a podle všeho má dlouhodobě problém s tamní policií, ta se prý chová vůči černošské komunitě nespravedlivě a to, co se stalo, je pouze špička ledovce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální informace přímo z místa nepokojů ve Fergusonu přinesla zpravodajka Českého rozhlasu v USA Lenka Kabrhelová

Většina protestujících chce mírumilovné protesty, několik jedinců je však ochotných používat násilí, což se nelíbí ani tamním obyvatelům.

Situace mezi černošským obyvatelstvem a policií je ve Fergusonu už delší dobu napjatá. Policie čelí velké kritice kvůli tomu, jak se v případě smrti Michaela Browna zachovala. Fergusonský policejní tým má zhruba 50 členů a jen tři jsou černošského původu.

Samostatné vyšetřování zahájilo také americké ministerstvo spravedlnosti.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme