Reportérka Vetešková přečte dětem pohádky na Letní Letné, natočí s nimi i reportáž

Číst knížky není nuda, dokazují každý den autoři dětských pohádek na festivalu Letní Letná. Lidé z Českého rozhlasu na pražské letenské pláni rozbili stan a zvou tam děti a jejich rodiče, aby čtení pohádek nejenom poslouchali, ale aby si o kouzelných příbězích i povídali. Dnes v půl třetí cirkusové šapitó zaplní postavičky z pohádkových knížek: Jak maminka vylezla na věž a Jak maminka vylezla na strom. Jejich autorkou je reportérka Českého rozhlasu Michaela Vetešková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednodenní louka Českého rozhlasu nebyla ani na chvíli prázdná.

Jednodenní louka Českého rozhlasu nebyla ani na chvíli prázdná. | Foto: Markéta Töglová

„Mám pro děti připravené jazykové cvičení, takže si s nimi budu hrát na rozmlouvání. S dětmi bych chtěla nejenom pohádky číst, ale pokusit se natočit krátkou reportáž. Chtěla bych jim ukázat, jak vypadá práce reportéra,“ říká Michaela.

Známý rozhlasový režisér Karel Weinlich vynalezl pro její pohádky novou kategorii a nazval je pohádkovými reportážemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čtení knížek na Letní Letné mluvila redaktorka Michaela Vetešková

Michaela se snaží dětem vyprávět o tom, co se jako rozhlasová reportérka dozvěděla při natáčení reportáží. Takových pohádek napsala asi tři desítky, rádio Junior uvádí jejich zdramatizovanou podobu.

„Dceři jsem minulý týden vyprávěla o tom, jak jsem při reportáži o zaniklých pražských kinech objevila tajuplnou místnost a zjistila jsem, že podle staré pražské legendy v té místnosti bydlí skřítci, permoníci a malí kameníci. Tak to úplně vybízí k pohádkám," plánuje.

Inspirovala ji i mimo jiné výstava o terakotově armádě na Pražském hradě. „Ty dvě postavy hliněných soch jsou krásné. I s těmito muži jsem si popovídala a bude to i v pohádkové knížce,“ dodává Michaela.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme