Rybáři si letošní sezonu pochvalují, ryb je hodně. Mnozí si odnesli kapitální kousky

Hodně ryb, mezi nimi kapitální úlovky, a ještě hodiny odpočinku a relaxace u vody, tak hodnotí rybáři letošní sezonu ve středních Čechách. Úspěšný rok hlásí i profesionální rybáři, kteří se o ryby starají. Letos se jim podařilo a ještě podaří vysadit kromě jiného 500 tisíc kusů kaprů v hodnotě 30 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rybáři

Rybáři | Foto: Ladislav Bába

„Letos to vypadá dobře. Mám asi 18 kaprů a nějaké pstruhy. Dneska jsem akorát chytil nějaké malé líny. Jinak docela pohoda,“ říká rybář Jiří Gaube, který chytá i v Pivovarském rybníku ve Velkých Popovicích nedaleko Prahy. A pochvaluje si i další věc:

„Kapři, které jsem letos nachytal, byli na chuť opravdu výborní. Rybiny v sobě moc neměli. Opravdu pěkné. Rybu můžu mít každý den.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O rybářské sezóně natáčel redaktor Radek Duchoň

Nechybí ani zajímavé míry nejrůznějších ryb. „Kapr, candáti, úhoř míry 85 centimetrů. Dobré to bylo,“ pochlubil se Josef Teplý, který s Františkem Králem chytají především na Příbramsku.

„Sem tam se objevil i velký kousek – štika, kapr – velikosti 50 až 60 centimetrů. Chodím raději na řeku, protože tam jsou pstruzi. Oni jsou takoví mazliví, když je umíte chytat do ruky,“ prozrazuje Král.

Jednatel Českého rybářského svazu ve středních Čechách Pavel Horáček říká, že zrovna teď vrcholí sezona lovu kaprovitých ryb:

„Věřím, že letošní rybářská sezona musí sportovním rybářům vyhovovat. Po loňském roce, kdy byly průtoky velice rozkolísané a byly povodně, letošní vyrovnaný průběh léta svědčí o tom, že sezona by měla být jednou z nejlepších.“

Podle Horáčka letos rybáři vysadí přibližně stejně ryb jako vloni:

Jaroslav Bohatý a jeho rekordní úlovek - metr dlouhý a skoro 28 kilogramů vážící kapr | Foto: Alex Starý

„Středočeští rybáři v loňském roce vysadili ryby za zhruba 30 milionů korun. V této sumě bylo přibližně 500 tisíc kusů kaprů. Vysazujeme i štiky, líny, candáty nebo sumce.“

Rybáři ve Středočeském kraji mají na starosti čtyři tisíce hektarů vodních ploch. Patří mezi ně stovky rybníků, ale hlavně Vltava, Labe, Sázava, Berounka, Jizera a další. A odborníci mají i zmapované, kde se dají chytit opravdu kapitální kusy.

„Pro zájemce o lov trofejních ryb bych doporučil, pokud chtějí ulovit velkého kapra nebo sumce, určitě Labe. Vím o výlovcích kaprů nad 20 kilogramů, sumců o váze 50 až 70 kilogramů. Na štiku bych doporučil vyrazit na menší středočeské řeky. Velice zajímavá a úspěšná lokalita je Berounka, v jejím středním toku. Špatná nebude ani Jizera, třeba přímo ve městě Mladá Boleslav. Nebo Sázava v okolí Českého Šternberka,“ dodává Horáček.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme