Proplácení některých metod alternativní medicíny pojišťovnami si přeje 85 procent Čechů

Velká většina Čechů by uvítala, kdyby alespoň některé metody alternativní medicíny proplácely zdravotní pojišťovny. Svědčí o tom průzkum agentury STEM/MARK, ve kterém se k této myšlence přihlásilo 85 procent dotázaných. Největší zkušenosti mají lidé, konkrétně 80 procent oslovených, s tradičním bylinkářstvím. Tři pětiny dotázaných uznávají akupunkturu a akupresuru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akupunktura

Akupunktura | Foto: Kyle Hunter

Mezi metodami, které by mohly být zahrnuty do systému pojišťoven, by podle respondentů měla být například akupunktura, akupresura, bylinkářství či chiropraxe.

„Nemyslím si, že bychom mohli paušálně proplácet alternativní medicínu jako takovou. Nicméně některé metody, které prokáží, že jsou účinné a jejich účinnost by měla být prokázána skutečně důkazy, tam si to představit dovedu,“ říká Roman Prymula, ředitel FN Hradec Králové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velká většina Čechů by uvítala, kdyby alespoň některé metody alternativní medicíny proplácely zdravotní pojišťovny. Hostem Stalo se dnes byl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové, Roman Prymula.

Právě hradecká Fakultní nemocnice se chystá ke konci roku otevřít Kliniku Čínské medicíny. „My se snažíme v první fázi propagovat metody, o kterých si myslíme, že skutečně mají pozitivní efekt. Jednoznačně je to akupunktura, vliv na léčbu bolesti a podobně,“ vysvětluje Prymula.

„Dovedu si představit pozitivní efekty také u herbální medicíny, protože řada látek v rostlinách může přinášet velice pozitivní efekt a svým způsobem terapie, kterou používáme my v lékových formách je založena prapůvodně na rostlinných látkách,“ doplňuje.

Průzkum agentury STEM/MARK také ukázal, že lidé nejsou jednotní v názoru na to, kdo by mohl alternativním způsobem léčit. Jestli pouze lékaři nebo třeba léčitelé s příslušným osvědčením.

„V tuto chvíli je model nastaven tak, že dotyčný jedinec musí mít lékařské vzdělání a určitou specializaci v oboru tomu příslušnému. To platí pro akupunkturu. Do budoucna se uvažuje, že by mohly být i specializace, které by nebyly založeny přímo na medicínském vzdělání, nicméně musely by být velmi přísně kontrolovány,“ popisuje Roman Prymula.

Do budoucna se tak podle něj bude muset nastavit v souvislosti s tím, kdo bude moci poskytovat alternativní léčbu, konkrétní systém. „Bude tady muset být určitá škála kritérii, které musí dotyčný jedinec splnit, podobně jak je to u lékařů a zdravotních sestřiček,“ dodává ředitel FN Hradec Králové.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme