Pár kilo nadváhy neškodí, vyplývá z výzkumu dlouhověkosti, který provedl IKEM

Dlouhý život nezaručí dieta ani pravidelný sport. Mnohem lepší je nic nepřehánět a místo radikálních změn postupovat po malých krocích. Nejdůležitější je mít dostatek běžného každodenního pohybu, to znamená například nejezdit v práci výtahem, ale chodit po schodech. Vyplývá to z výzkumu s názvem Dlouhověkost bez léků, který provedl pražský IKEM.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obezita (ilustrační foto)

Obezita (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Přednostka Pracoviště preventivní kardiologie IKEM Věra Adámková v Ranním interview Radiožurnálu upozornila, že v posledních několika letech proběhla celá řada světových výzkumů na mnoha tisících dobrovolnících, které ukázaly, že některé mýty o zdravé výživě skutečně potvrzené nejsou.

„Ukázalo se, že ta naše doktrína, že se musí hodně snídat a pak nejíst, není úplně pravda. Byla například provedena studie anglickými vědci, která tvrdí, že nejvíce zhubli lidé, kteří nesnídali. Proto jsme prováděli další porovnání a výzkumy a ukázalo se, že skutečně závisí na celodenním příjmu ve spojení s patřičným pohybem,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranním interview Radiožurnálu byla přednostka Pracoviště preventivní kardiologie IKEMu Věra Adámková.

„Takže představy, že nebudeme nic dělat a pak jednou za hodinu půjdeme do fitness centra, kde přepneme všechny síly, není to úplně nejlepší, co bychom měli dělat. Je pravda, že je to pohodlné, ne jako chození po schodech. Má se chodit do patra nahoru a dolu jezdit výtahem, abychom si neničili kolena,“ dodává.

Další z doktrín, u kterých se ukazuje, že nejsou tak úplně pravdivé, je podle Věry Adámkové celková hmotnost člověka.

„Protože takzvaný index BMI, který používáme všichni, samozřejmě nic nevyjadřuje o tom, jak je rozložený tuk v těle. A my dobře víme, že například tuk kolem pasu je přímo vražedný pro ženy, protože je spojen se zvýšeným rizikem chorob oběhového aparátu nebo diabetu. Ani u mužů to není bezpečné,“ upozorňuje.

Nejhůře jsou podle ní na tom lidé, kteří náhle změní hmotnost. „Například mladý muž, který se přiměřeně hýbe a sportuje, změní zaměstnání, přibere během roku 10 až 15 kilo a to je opravdu velmi rizikové.“

Podle průzkumu ale například mírná nadváha škodlivá není. „Například po operaci nejlépe dopadají lidé, kteří nejsou úplně do modelingu, ale mají nějaké kilo nadváhy. Mohou pak zmobilizovat své rezervy a velmi dobře se hojí,“ shrnuje přednostka Pracoviště preventivní kardiologie IKEM Věra Adámková.

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme