Klatovská transfuzní stanice vyjíždí za dárci, odběry absolvují po práci

Transfuzní oddělení klatovské nemocnice asi jako jediné v republice organizuje pravidelné výjezdy za dárci. Minimálně jednou do týdne navštíví některé z vytipovaných měst, kde si mohou nechat odebrat krev nejen dlouhodobí dárci, ale i ti, kteří se rozhodli darovat poprvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dárcovství krve (ilustrační foto)

Dárcovství krve (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„První je vypsání dotazníku, po něm přijdou na změření tlaku, kde změříme i puls,“ vysvětluje Jiří Böhm z klatovské pobočky Červeného kříže. Při odběrech v terénu je postup naprosto stejný jako v transfuzní stanici.

„Dál jde dárce k sestřičce, kde se kontroluje hemoglobin, a k lékaři, kde se kontrolují data a zdravotní stav. Prvodárci jsou kompletně vyšetřeni. Pokud je vše v pořádku, pokračuje dárce k vlastnímu odběru,“ popisuje další část nezbytného kolečka lékařka Kateřina Nováčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klatovskou transfúzní stanici na výjezdu navštívila reportérka ČRo Jitka Englová

Odběry přímo ve zdravotnickém středisku jsou ve Velharticích výjimkou. Nejčastěji se provádějí ve školách. A i když se dárci shodují, že by dojížděli i do Klatov, možnost darovat krev odpoledne v místě bydliště vítají.

Málokterý zaměstnavatel má totiž pro absence kvůli dárcovství pochopení. „Poslední dobou dárci nemají možnost uvolnit se ze zaměstnání, mají třeba i problémy, a tak jsme se rozhodli, že jim vyjdeme vstříc a navštívíme je v okolí jejich bydliště v odpoledních hodinách,“ říká vedoucí lékařka transfuzního oddělení Klatovské nemocnice Jana Zítková.

Odpolední odběry neznamenají, že musejí být dárci celý den o hladu. „Nedají si knedlo vepřo zelo, ale nějaký běžný lehký oběd. Hlavní je dostatek tekutin. Na výjezdech spolupracujeme s Červeným křížem, který nám pomáhá zajišťovat občerstvení pro dárce,“ dodává lékařka.

„Vyhovuje mi to. Mám to blízko z domu i ze zaměstnání. Nemusím dojíždět do Klatov, ale kdyby bylo třeba, určitě bych dojel i tam,“ nechal se po odběru slyšet Ondřej Klíma z Hlavňovic.

Klatovská transfuzní stanice pravidelně objíždí zhruba desítku měst Klatovska a Domažlicka. Na výjezdech během jednoho odpoledne její pracovnice odeberou krev až od padesáti dárců.

Jitka Englová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme