V pátek uplyne 70 let od Slovenského národního povstání. Praha vzpomíná o den dřív

V pátek uplyne 70 let od Slovenského národního povstání. Výročí si mohou už dnes připomenout například lidé v Praze na řadě pietních akcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum SNP v Bánské Bystrici

Muzeum SNP v Bánské Bystrici | Foto: Vojtěch Berger

Povstání vypuklo 29. srpna 1944. Po porážce povstalců následovala odveta ze strany nacistů namířená proti slovenskému obyvatelstvu. V Praze se pietní akce odehraje den před samotným výročím.

„Setkání se koná v hlavním sále na ministerstvu obrany den před výročím z toho důvodu, že zítra proběhne oficiální vzpomínka na Slovensku. Té se zúčastní i řada pamětníků z České republiky, se kterými si proto připomeneme výročí už dnes,“ vysvětlil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Slovenské národní povstání (SNP) je souhrnný název pro ozbrojený boj protifašistických sil na území Slovenska v závěru druhé světové války. Povstání veleli generálové Rudolf Viest a Ján Golian a centrem povstaleckého území byla Banská Bystrica, kterou ale Němci dobyli v říjnu 1944. Tím povstání ukončili a jeho účastníci přešli do partyzánské války.

Dopoledne se tak na různých místech sejdou politici, zástupci armády nebo pamětníci.

V pražských Dejvicích také náčelník Generálního štábu Armády České republiky generál Petr Pavel zahájil ve 14 hodin výstavu, která připomíná hlavní momenty konce druhé světové války na Slovensku. Připravil ji Vojenský historický ústav.

„Výstava pod názvem Karpatská kalvárie se věnuje období od počátku vypuknutí Slovenského národního povstání, líčí následně boje o Dukelský průsmyk a složení československých jednotek a obsahuje i pasáže věnované poválečným osudům hrdinům bojů o Dulku,“ přibližuje mluvčí Generálního štábu Jana Růžičková.

Slovenské národní povstání | Foto: Michal Jindra

mad, Jana Kovaříková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme