OBRAZEM: Zoo Praha vypustila v Mongolsku další koně Převalského. Už pošesté

Čtyři klisny koně Převalského mají za sebou vyčerpávající cestu. Přes 30 hodin strávily uzavřené ve speciálně upravené bedně. Na palubě armádního letadla urazily 6 tisíc kilometrů, než se dostaly do mongolské stepi Takhin Tal. Do oblasti, kde koně Převalského kdysi žili, než byli ve volné přírodě vyhubeni. I díky pražské zoo se ale do přírody vrací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek | Foto: Viktor Daněk

Těžké bedny s klisnami tahá z korby náklaďáků jednu po druhé desítka chlapů na předem připravené místo, odkud se budou vypouštět.

„Až posléze jsem zjistil, že je to Reweta, ze které jsme měli největší obavy,“ říká radostně ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, který vypouštěl první klisnu. „A nakonec to krásně zahrála, šla jak královna. Samozřejmě, všichni jsme rádi, všichni jsme šťastní.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Transport dalších koní Převalského ze Zoo Praha sledoval reportér ČRo Viktor Daněk

Několik příštích měsíců stráví klisny ve velké ohradě, aby si zvykly na nové prostředí.

„Tady to podnebí i skladba stravy, kterou tady dostávají, je zcela rozdílné oproti Evropě. V průběhu zimy budou přikrmovány senem a mají tam pravidelný přístup k vodě,“ vysvětluje chovatel Jan Marek.

Klisny za sebou mají zhruba 30hodinovou cestu. „Ze začátku jsme měli obavu o klisnu Rewetu, která nahoře spala, trochu se třásla. I během převozu byla hodně zpocená,“ říká veterinář Roman Vodička.

„Když jsme viděli to vypouštění v pozdních hodinách, tak vyběhla bez problémů. Zdá se mi, že transport přežily možná lépe než některé osoby letící napříč kontinentem,“ usmívá se Vodička.

A mezitím se čtyři tříleté klisny koně Převalského z pražské zoo už spokojeně pasou ve své nové ohradě.

Přeprava čtyř klisen koně Převalského v mongolském národním parku Gobi B byla náročná | Foto: Viktor Daněk

Přeprava čtyř klisen koně Převalského v mongolském národním parku Gobi B byla náročná | Foto: Viktor Daněk

mkp, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme