Okukují nehodu a způsobí další. Proti zvědavcům používají hasiči mobilní zástěny

Při tragické nehodě často řidiči, kteří projíždějí kolem, vrak auta vůbec nevidí. Hasiči stále častěji používají mobilní zástěnu, kterou kolem místa neštěstí roztáhnou. Potřebují mít klid na práci, ale především chtějí předejít dalším nehodám. Zvědavec za volantem totiž nezřídka způsobí další karambol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopravní nehoda

dopravní nehoda | Foto: HZS Středočeského kraje

Uplynulý měsíc se na Vysočině nesl ve znamení těžkých dopravních nehod. Hasiči tak měli plné ruce práce a k tomu, aby je nikdo nerušil, jim pomáhala speciální roztahovací zástěna. Malá a praktická plenta poskytuje policistům i hasičům soukromí a prostor potřebný pro práci.

V hasičské zbrojnici v Jihlavě hasiči předvádějí, jak rychle dokáží roztáhnout speciální zástěnu. Rychlost je to veliká: netrvalo jim to ani minutu. Jinak to ani nejde vzhledem k tomu, že se zástěna používá i v dramatických situacích.

Přehrát

00:00 / 00:00

U jihlavských hasičů prohlížela mobilní zástěnu Kristina Lamperová

„Většinou při dopravních nehodách, abychom zakryli situaci, co se tam děje,“ vysvětluje hasič Libor a jeho kolega Martin pokračuje:

„Dá se to využít i nejen u nehod, třeba mohou být další zásahy, kdy by člověk potřeboval oddělit nějaký prostor, aby tam lidi neviděli.“

Během výjezdů se mohou vyskytnout opravdu kuriózní problémy. I to je jeden z důvodu, proč hasiči zástěnu používají. Dost často se totiž děje, že řidiči koukají na nehodu a nepozorností tak způsobí další.

„Jeden nedává pozor, druhý taky. Zezadu do sebe vrazí, to je hned. A další nehoda je vedle.
Tak se to rozdělá a řidiči nemají na co koukat. V tu chvíli my si ten prostor oddělíme a oni, i když jsou zvědaví, tak stejně nic nevidí,“ shrnuje funkci zástěny hasič Martin.

Hasič Libor Havlíček je rád, že sbor zástěnu vlastní. Vyskytly se i případy, kdy nebylo jak zakrýt prostranství před zvědavými lidmi. Hasiči si pak pomohli při zakrytí místa nehody třeba přistavením výjezdového auta.

Mobilní zástěnu, která má své místo na prvním výjezdovém autě, ale nevyužívají jen hasiči. V případě potřeby ji zapůjčí i policii pro klid a soukromí na vyšetřování.

mad, Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme