Vedení Prahy mělo jednat s EMS o opencard, firma schůzku odvolala

Společnost eMoney Services (EMS), která vlastní majetková práva k projektu opencard, odložila schůzku s vedením Prahy, původně naplánovanou na dnešek. Mělo se jednat o první oficiální setkání od doby, kdy rada hlavního města zrušila plánovanou arbitráž s firmou EMS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Důvodem přeložení schůzky bylo podle mluvčího EMS Martina Opatrného zpoždění letadla.

„Pan Stránský, generální ředitel eMoney Group, se bohužel nemohl dostavit v dopoledních hodinách, na kdy byla schůzka plánována. Ale pokud mám správné informace, schůzka už je domluvená na středu v osm hodin ráno,“ upřesnil.

Jednání se měla zúčastnit primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO i člen zastupitelského klubu České pirátské strany Ondřej Profant.

Podle něj se teď nové vedení Prahy snaží především analyzovat složitou a nepřehlednou situaci okolo opencard. Město už má ale údajně plán, jak postupovat dále.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání o opencard bylo odloženo. Podrobnosti přinesli pražský zastupitel za Piráty Ondřej Profant a mluvčí EMS Martin Opatrný

„My nasloucháme, protože chceme profesionálně jednat a rozhodně nezavrhovat žádnou variantu. Nějaká střednědobá vize magistrátu bude uvedena v pátek,“ dodal Profant.

Společnost EMS už podle Opatrného předložila předchozímu vedení hlavního města řadu analýz a nabídek – například tu, která umožňovala, aby opencard nebyla nadále financována z rozpočtu. Nabídky prý učiní i novému vedení.

„Jestliže má někdo připravené řešení problémů opencard, pak je to jedině chvályhodné. Vše ale musí proběhnout transparentně. O osudu opencard musí rozhodnout minimálně Rada hlavního města Prahy, případně zastupitelstvo,“ prohlásil Opatrný.

Podle něj totiž není možné, aby někdo, byť v dobré víře, hazardoval s osobními daty uživatelů a penězi, které opencard obhospodařuje.

Řešení do Vánoc

Kartu opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Projekt vyšel zhruba na 1,35 miliardy korun a je spojen s řadou problematických smluv, se kterými se město dlouho neúspěšně vyrovnává.

Údajné dluhy Prahy vůči EMS teď řeší soud. Na konci roku navíc vyprší smlouva s dopravním podnikem, což podle EMS může ohrozit provoz opencard.

Primátorka Krnáčová už dříve slíbila, že ANO přijde s řešením potíží do Vánoc. Zároveň připustila, že by město mohlo po určité období, než vznikne nový systém, zavést opět papírové kupony.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

Helena Šulcová, ČTK, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme