Hackeři ukradli scénář k nové bondovce Spectre. Do kin má jít za rok

Při nedávném kyberútoku na servery studia Sony Pictures ukradli hackeři mimo jiné i scénář k nové bondovce. Další film o slavném britském agentovi má pod názvem Spectre přijít do kin za rok. Podle tvůrců získali internetoví piráti jen ranou verzi scénáře, a natáčení tak pokračuje dál. Přesto mají ale producenti obavy, aby se nedostal na veřejnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herci Naomie Harrisová, Lea Seydouxová, Daniel Craig a Monica Bellucciová

Herci Naomie Harrisová, Lea Seydouxová, Daniel Craig a Monica Bellucciová | Zdroj: Reuters

Podle filmového publicisty Tomáše Baldýnského však krádež scénáře není zase takový „průšvih“.

„Kdyby lidem stačilo číst scénáře a neviděli filmy, tak bychom je nemuseli točit. Pár lidí si to přečte, pár lidí o tom možná napíše, že to není nic moc, ale v každém případě stejně přijdou, protože je to bondovka,“ myslí si Baldýnský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hackeři získali scénář k novému snímku o Jamesi Bondovi. Co ztráta scénáře znamená pro filmová studia, přiblížil publicista Tomáš Baldýnský

Navíc se domnívá, že scénář nebyl takzvaně v rané fázi, protože se už natáčí. Jde prý o taktiku, aby studia odradila lidi od čtení scénáře.

„V mailech, které ho doprovázely a které také unikly, se šéfové studií už baví o tom, jak vylepšit třetí akt a že prvních sto stránek je dokonalých,“ upozorňuje filmový publicista.

Baldýnský zároveň tvrdí, že nejde zdaleka o největší problém, který studia Sony Pictures po kyberútoku mají.

„To, co se tam děje, je mnohem dramatičtější a zásadnější, než to, jestli si někdo může dopředu přečíst scénář bondovky, nebo ne,“ konstatuje.

Baldýnský: Ukrást scénář je jednodušší, než ukrást film

Podle něj nejsou krádeže scénářů úplně ojedinělé. Například Quentinu Tarantinovi „utekl“ scénář filmu Nespoutaný Django.

„Ačkoli se teď všichni snaží, aby se bezpečnost zvyšovala, takže jsou na scénářích vodoznaky a je tam přetištěno, komu scénář patří, myslím si, že ukrást scénář je mnohem jednodušší, než ukrást potom film v digitální podobě a dát ho na internet, což je pro ten film mnohem větší problém,“ vysvětluje Baldýnský.

Dodává, že hackerům se to už podařilo – ve čtyřech případech získali kopie filmů dokonce dřív, než šly do kin a zpřístupnili je na pirátských sítích.

Sága filmů o Jamesi Bondovi patří k nejvýdělečnějším projektům, na kterém Sony Pictures pracuje. Jen poslední snímek Skyfall vydělal celosvětově více než jednu miliardu dolarů.

Simona Bartošová, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme