Obyvatelé Nymburka můžou ušetřit na poplatku za odpad. Musí ale správně třídit

Až skoro 230 korun mohou příští rok ušetřit obyvatelé Nymburka na poplatku za odpad. Podmínkou je jeho správné třídění. Nymburk totiž přechází na takzvaný pytlový způsob třídění a sběru odpadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tříděný odpad (ilustr. foto)

Tříděný odpad (ilustr. foto) | Foto: Filip Jandourek

Účast v novém systému je dobrovolná. Zájemci můžou zajít na odbor životního prostředí nymburské radnice a zaevidovat se. Úřednice jim pak vydají speciální pytle a čárové kódy.

Do různě barevných pytlů pak doma zvlášť ukládají papír, plasty a nápojové kartony. Když je naplní a opatří čárovým kódem, musí je donést do sběrného dvoru tamních technických služeb.

Pracovníci jednotlivé pytle zváží, načtou čárové kódy a údaje uloží do systému. Za každý započtený kilogram plastů a nápojových kartonů se v roce 2015 sazba poplatku sníží o 1,50 Kč a o 0,40 haléřů pak za každý odevzdaný kilogram papíru.

Obyvatelé Nymburka mohou tímto způsobem na poplatku ušetřit až 30 procent jeho ceny, což je skoro 230 korun ze základní sazby. Roční poplatek za svoz a likvidaci odpadu je 760 korun.

Zatím se na městském úřadě města s necelými 15 tisíci obyvateli přihlásilo od minulého týdne 160 zájemců.

Michal Trnka, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme