Majitel snížil cenu Automatických mlýnů. Pardubice chtějí o možné koupi rozhodnout v září

V září by mohly Pardubice definitivně rozhodnout, zda koupí památkově chráněné Automatické mlýny. Jednání města s rakouskou firmou GoodMills trvají zhruba rok a půl, nyní majitel snížil cenu chráněné památky od architekta Josefa Gočára ze 40 na 25 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automatické mlýny dnes

Automatické mlýny dnes | Foto: Tomáš Klement | Zdroj: Český rozhlas

„Firma GoodMills ukončuje aktivity v České republice a rozhodnutí města chce mít do konce září,“ uvedl náměstek primátorky František Brendl (Pardubáci).

Ten chce na jednání zastupitelů v září předložit zprávu, v níž bude, z čeho objekt zaplatit, jaké by mohly být provozní náklady a co by v mlýnech mohlo být. S jakýmsi konceptem prý už vedení města radní a zastupitele seznámilo.

„Říkali jsme tomu pracovně kulturfabrik, těžili jsme z názvosloví ze Západu, ale i z jiných obnov průmyslových areálů tady v České republice, ale jinak je to v podstatě kulturně-vzdělávací centrum, které by tam mělo vzniknout,“ řekl Brendl.

V centru by tak mohla působit například divadla, muzea, školní dílny nebo hudební spolky.

V případě koupě by chtělo město objekt i ostatní budovy v areálu obnovit, a to s přispěním soukromníků i s pomocí evropských peněz.

Automatické mlýny vznikaly v letech 1910 až 1925. Jsou inspirované anglosaskou architekturou, kterou charakterizuje řádkové zdivo ze světlých a tmavých cihel. Společnost GoodMills v mlýnech ukončila výrobu na jaře roku 2013. Celý areál má rozlohu přibližně 11 tisíc metrů čtverečních.
Zdroj: ČTK

„Bylo by škoda, kdyby město o tyto objekty přišlo. Ten kdo může čerpat evropské dotace je právě město, není to privátní subjekt,“ poznamenala primátorka města Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).

Status národní památky mají objekty, které navrhl Josef Gočár. Městský projektový manažer Miroslav Janovský ovšem dodává, že dotace se dají čerpat i na obnovu budov od architekta Karla Řepy.

„Řepova část mlýnů památkově chráněná není, ale máme ji zahrnutou do konceptu. I na bezprostřední okolí můžeme čerpat dotace na národní kulturní památky,“ upřesnil Janovský.

Automatické mlýny - mostek spojující dva hlavní objekty mlýnů | Foto: Honza Ptáček

ČTK, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme