Jihočeský kraj zvažuje stěhování muzea keramiky v Bechyni, ta protestuje

Asi tisícovka podpisů je zatím pod peticí, která nesouhlasí se zrušením pobočky Alšovy jihočeské galerie v Bechyni. Petici iniciovala tamní radnice, která plány Jihočeského kraje na stěhování Mezinárodního muzea keramiky odmítá. Jednou z variant je přemístění expozic do Českých Budějovic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Keramické obětní misky

Keramické obětní misky | Foto: Jana Šustová

„Můj názor i názor kolegů je ten, že nám tento krok velice uškodí, protože je to otázka rozvoje turistického ruchu a zájmu o Bechyni. Keramika přece k Bechyni vždycky patřila,“ tvrdí bechyňský starosta za Sdružení nezávislých kandidátů – Evropské demokraty Jaroslav Matějka.

„Kdyby se tato unikátní sbírka, která nemá ve světě obdoby, přesunula do Českých Budějovic, nemá pro ně žádný praktický význam, tam se turistický ruch nezvýší. Vznikalo to v Bechyni a patří to sem do našeho města,“ dodává.

Mezinárodní muzeum keramiky sídlí v pronajatých prostorách. Alšova jihočeská galerie, která je financována z krajských peněz, platí nyní roční nájemné téměř jeden milion korun. Nájemní smlouva vyprší v roce 2016.

Kraj chce podle hejtmana za ČSSD Jiřího Zimoly šetřit. „Samozřejmě je možné cokoli. Znovu opakuji, varianta jedna – zůstáváme ve stávajících prostorách, ale pak musíme dosáhnout sníženého nájmu. Dovedu si představit, že to bude řádově mnohem nižší částka,“ říká Zimola.

„Možná se najde nějaký zbytný městský majetek, ale stejně tak ve hře může být, že opustíme Bechyni, pokud se nic takového nenajde. Já chci připustit všechny možnosti, které jsou,“ doplňuje.

Jan Kopřiva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme