Ukrajinu znepokojují ruské plány na vyslání dalšího humanitárního konvoje

Ukrajina zásadně nesouhlasí s vysláním druhého ruského konvoje s humanitární pomocí na východ země. Ukrajinský prezident Petro Porošenko o tom informoval vedení Evropské unie. Dnes se má v Minsku sejít s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Humanitární pomoc pro Ukrajinu z Ruska

Humanitární pomoc pro Ukrajinu z Ruska | Zdroj: Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko o situaci v zemi informoval v telefonickém rozhovoru šéfa Evropské unie Hermana Van Rompuye. S vedením Evropské unie se má sejít v Bruselu už 30. srpna, čtyři dny po minské schůzce s Vladimirem Putinem.

Dá se očekávat, že prezidenti Ruska a Ukrajiny se v Minsku neshodnou v otázce ruské humanitární pomoci, zvláště poté, co včera ráno ruské jednotky pronikly na ukrajinské území v jihovýchodním cípu země a zamířily k přístavnímu městu Mariupol.

Přehrát

00:00 / 00:00

O běloruském summitu mluví komentátor ČRo Libor Dvořák a zpravodaj České televize Miroslav Karas

Ruská strana ale vpád vojenské kolony popírá. Ministr zahraničí Sergej Lavrov večer prohlásil, že od Ukrajiny naopak očekává vstřícný postoj k další ruské humanitární pomoci.

Putin s Porošenkem se v Minsku sejdou teprve podruhé, krátce se setkali v červnu v Normandii na oslavách výročí vylodění Spojenců.

Předpokládá se, že ruský prezident bude požadovat vyhlášení okamžitého a bezpodmínečného příměří. Kyjev naopak chce, aby Rusko přestalo podporovat povstalce na východě Ukrajiny.

Německá kancléřka Angela Merkelová od případné dnešní schůzky obou prezidentů průlom nečeká, označila ji ale za důležitou s ohledem na další komunikaci Kyjeva a Moskvy.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko už na summit dorazil | Foto: Reuters

"Je potřeba spolu mluvit, jinak řešení nedosáhneme," zdůraznila spolková kancléřka. Na summitu by se mělo mluvit mimo jiné o dodávkách ruského plynu a dopadech podepsané, ale dosud neratifikované asociační dohody Ukrajiny a EU.

„Asociační smlouva ruskou stranu eminentně zajímá. Rusové to během konfliktu nejednou říkali, že se bojí přívalu levných evropských potravin na Ukrajinu, které budou dále třeba přebalené a reexportované do Ruské federace, což by poškodilo tamní zemědělce a obchod,“ říká komentátor Libor Dvořák.

Evropskou unii budou na summitu zastupovat šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová a eurokomisaři pro obchod a energetiku Karel De Gucht a Günther Oettinger.

EU bude na summitu zastupovat šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová | Foto: Reuters

Summitu se zúčastní i prezidenti Běloruska a Kazachstánu - Alexandr Lukašenko a Nursultan Nazarbajev.

„Lukašenko se zřejmě chopil velmi dobré možnosti stát se mediátorem v něčem tak podstatném jako je tento spor. Běloruský prezident se expanzí Ruska zatím na Krym a pokoutně na východní Ukrajinu cítí principem ohrožen sám. Tohle dělá jak ve prospěch země, tak své trochu problematické popularity,“ vysvětluje Dvořák.

„Západ si v tuto chvíli, kdy Lukašenko prostřednickou úlohu nabízí, uvědomuje, že může být užitečný. A také si uvědomuje, že ohrožení v jistých částech běloruského území, by se jednou mohlo stát realitou. Západ si Běloruska bude hledět podstatně víc, než si ho hleděl v posledních dvou až čtyřech letech,“ dodává komentátor.

Martin Dorazín, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme