Šabatová je proti zákazu muslimského šátku ve škole, opačný názor má školní inspekce

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová se postavila na stranu studentky ze Somálska, které Střední zdravotnická škola v Praze zakázala nosit na hlavě šátek. Takzvaný hidžáb muslimky používají k zahalení vlasů a krku. Podle Šabatové je diskriminační jim to na půdě školy zakazovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

muslimská dívka (ilustrační foto)

muslimská dívka (ilustrační foto) | Foto: stock exchange

"Ředitelka nejen že nemůže užívání náboženských symbolů omezit školním řádem, ale nemůže ani rozhodovat, zda náboženský symbol povolí," řekla Šabatová pro Lidové noviny.

Škola odůvodnila zákaz tím, že ve školním řádu jsou zapovězeny všechny pokrývky hlavy.

Dívka ze Somálska a další muslimská studentka této školy původem z Afghánistánu údajně právě kvůli tomu studium předčasně ukončily a případ loni na podzim zveřejnily. První jmenovaná se obrátila na veřejnou ochránkyni práv.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákazu nošení šátku mluvil náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys

"Šetření ještě není skončené. Je to ve fázi, kdy musí zareagovat dotčený orgán a my to vyhodnotíme definitivně. V žádném případě se k tomu nyní nebudu vyjadřovat," dodala Šabatová.

Bývalý ministr školství Eduard Zeman, který se od půlky září stane školským ombudsmanem, řekl, že i podle něho je zákaz nošení šátku ve škole diskriminace, pokud jde o vyjádření víry.

"Je-li šátek vyjádřením určité víry a jsme ve státě, kde je ta víra tolerována, pak je to diskriminace," uvedl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Šabatová za laxní posouzení kauzy kritizovala i Českou školní inspekci.

„Českou školní inspekci zajímá v první řadě výchovně-vzdělávací proces a jeho organizace. Je celkem pochopitelné, že v rámci školního řádu je ukotvena povinnost nenosit jakoukoli pokrývku hlavy. Tady nejde o pokrývku jako náboženský symbol,“ vysvětluje náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Budí emoce i jinde

Muslimské šátky budí emoce i jinde v Evropě. Asi největší kontroverzi vyvolaly ve Francii, kde se zakazuje nošení jakýchkoli muslimských šátků ve školách. Země je považuje za náboženské symboly, které podle tamního přísného oddělení náboženství od státu do škol nepatří.

Navíc tam od roku 2010 platí zákon, který zakazuje nošení některých šátků kdekoli na veřejnosti. Konkrétně se to týká takzvaných nikábu a burek, tedy oděvů, které zahalují celé tělo včetně obličeje. Za nošení hrozí pokuta 150 eur, pokud by k tomu někdo ženu nutil, zaplatí 200krát tolik - 30 tisíc eur.

Čtyřiadvacetiletá Francouzka se kvůli tomu obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten její stížnost odmítl s tím, že zákon neporušuje svobodu projevu ani vyznání, protože není zaměřen přímo proti ní ani proti islámu, ale všeobecně.

Obdobný zákaz šátků, zakrývajících obličej, platí i v Belgii - zavedli ho rok po Francii. Ve Španělsku nebo Itálii podobný zákaz platí v několika městech. Naproti tomu v Británii, kde je také velmi početná muslimská menšina, žádný takový zákon neplatí.

Islámský oděv pro ženy: Hidžáb, Dupata, Abája, Čador, Nikáb a Burka | Foto: Michal Jindra

Helena Šulcová, Zdeněk Dvořák, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme