Argentina se s věřiteli nedohodla, podle soudu následuje státní bankrot

Argentina je v bankrotu. Nic na tom nezměnila ani jednání na poslední chvíli v New Yorku, při kterých se sešli zástupci argentinské vlády s investory. Ti drží část dluhu Argentiny z krizových let 2001 a 2002 a požadují na rozdíl od jiných investorů zpátky plnou částku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osamělý demonstrant před budovou newyorského soudu, kde vyčkával na rozhodnutí o vývoji argentinského dluhu

Osamělý demonstrant před budovou newyorského soudu, kde vyčkával na rozhodnutí o vývoji argentinského dluhu | Zdroj: Reuters

Argentina nabídla fondům, které nazývá supími, aby se spokojily jen s částí dlužné částky, s necelou třetinou. Tak to udělala po velkém bankrotu Argentiny z roku 2002 většina věřitelů, kterým země dlužila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O státním krachu Argentiny a jejím neúspěšném jednání s věřiteli informoval latinskoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Jenže "supí fondy", které skoupily levně tehdy skoro bezcenné argentinské dluhopisy, chtějí dál celou částku a vymáhají ji z Argentiny u amerických soudů. A na poslední nabídku argentinského ministra Alexe Kiciloffa nepřistoupily.

Neúspěšná newyorská jednání

Argentinský ministr hospodářství, který v New Yorku jednal, ale odmítl, že by Argentina nebyla schopná splácet dluhy:

Argentinská vláda žádá odklad dřívějšího soudního verdiktu z roku 2012, který zemi nařídil vyplatit žalujícím vlastníkům původních dluhopisů 1,33 miliardy dolarů (27,1 miliardy Kč) plus úroky dřív, než vyrovná splatnou částku vlastníkům restrukturalizovaných dluhopisů. Konečná lhůta 30 dnů pro úhradu vypršela dnes v 6.00 hodin SELČ.
Pramen: ČTK

„Argentina zaplatila. Má peníze a bude dál platit své budoucí závazky, protože chce a je toho schopná. Jak se může stát, že splátky jsou zablokované rozhodnutím soudce? My připisujeme odpovědnost za tuto situaci soudci Griesovi.“

Soudce Griesa není zrovna v Buenos Aires oblíbený. Argentina poslala peníze těm věřitelům, které má vstřícné, tedy těm, kteří nepožadují celý dluh. Jenže soudce Griesa peníze zablokoval s tím, že buď zaplatí i oněm "supím fondům", nebo nedostane zaplaceno nikdo.

A právě to druhé se teď stalo, lhůta, kterou dal, vypršela, takže tím se dostala Argentina do toho bankrotu – tedy do situace, kdy neplatí včas splátky dluhů.

Argentinský ministr hospodářství Axel Kicillof hovoří s novináři v New Yorku | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Nepokoje v Argentině se nečekají

Vláda v Buenos Aires má peníze, dál platí zaměstnancům, nedají se čekat nějaké násilnosti, masové protesty jako v hluboké krizi před 13 lety.

Ale už tak nepříjemné zdražování se asi ještě zhorší. Čeká se, že ekonomická recese se prohloubí a to rozhodně ještě zvětší nespokojenost lidí.

Mnozí Argentinci podporovali vládu v úsilí odvrátit státní bankrot | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Lidé čekající na výsledky newyorských jednání pod portrétem argentinské prezidentky Kirchnerové | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Argentina se dostane do platební neschopnosti. Jednání s věřiteli byla neúspěšná

Číst článek

Milan Kopp, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme