Kvůli krizi na Ukrajině opustilo domov 110 tisíc obyvatel, Luhansk je obklíčen

Počet lidí, kteří kvůli bojům na východní Ukrajině a ruské anexi Krymu museli opustit své domovy, dosáhl podle agentury UNIAN 110 tisíc. Tvrdé střety v regionu stále pokračují, ale zatímco v Doněcku podle dostupných informací fungují základní městské funkce, Luhansk je stále ve stavu obležení a situace obyvatel je kritická.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Situace v Luhansku je kritická, z města utíkají tisíce lidí

Situace v Luhansku je kritická, z města utíkají tisíce lidí | Zdroj: Reuters

Nejvíc utečenců z východu, bezmála 20 tisíc, přijali v Kyjevě. Jsou ubytovaní například ve vysokoškolských kolejích, které ale bude potřeba do 1. září vyklidit.

Další utečenci z oblasti Donbasu žijí například v sanatoriích nebo rekreačních zařízeních na břehu Azovského moře, tam ale mnohdy chybí vytápění.

Povstalci na Ukrajině údajně dostali nové posily z Ruska, do bojů nasadili tanky

Číst článek

Na východě země mezitím ukrajinská armáda zahájila poslední fázi dobytí Doněcku a Luhansku. V Doněcku se boje odehrávají na předměstích, ale dělostřelecká palba zasáhla i centrum města. Luhansk je kompletně obklíčen, separatisté se ale nechtějí vzdát.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině informoval zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Kyjevě Vojtěch Berger

Ukrajinské vojsko slíbilo, že nebude ostřelovat trasu od ruských hranic směrem na Luhansk, kudy má projet ruský konvoj s humanitární pomocí.

Ukrajinští pohraničníci a celní správa začali kontrolovat ruský konvoj včera. Asi 260 kamionů stojí na ruském území nedaleko ukrajinské hranice.

Mezinárodní společenství mezitím odsoudilo údajný přejezd ruské vojenské kolony přes ukrajinskou hranici. Moskva všechno popřela, Ukrajina naopak tvrdí, že zničila většinu ruských obrněných vozidel v koloně.

Washington kritizuje Moskvu za podporu separatistů na Ukrajině, Rusko popírá zničení kolony

Číst článek


Zvětšit mapu

Vojtěch Berger, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme