Připravovaná novela má ztížit možnost výkupu kradených kovů, návrh míří přímo na sběrny

Ukradené poklopy od kanálů, uřezané dráty a součásti zabezpečovacích zařízení na železnici, to je jen zlomek zločinů, kterých se dopouštějí lovci kovů. Ročně tak napáchají škody za stovky milionů korun. Zamezit rozšířeným krádežím kovů by měla novela zákona o odpadech. Pozměňovací návrh míří přímo na sběrny. Chce určovat, od koho smějí kov vykupovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté kontrolují teplické sběrny kovů

Policisté kontrolují teplické sběrny kovů | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Hospodářský výbor Senátu doporučil vložit do novely zákona o odpadech opatření, které by mohlo omezit svoz kovového odpadu do sběren občany. Zákon by tak zakázal sběrnám, aby běžným občanům platily za výkup odpadu nebo jim za něj poskytovaly jiné výhody.

Sběrny by mohly vykupovat jen od podnikatelů a firem, kterým by směly peníze posílat pouze bezhotovostně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hospodářský výbor Senátu doporučil vložit do novely zákona o odpadech opatření, které by mohlo omezit svoz kovového odpadu do sběren občany. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

„Zamezuje to tomu, aby byly kovové části od nepodnikajících fyzických osob vykupovány. Ono to vlastně doslova zakazuje. Takže ani vykupovat za peníze ani za nějaké protidary nebo podobně. Čili oni by neměli žádnou možnost to do sběrny odevzdat,“ popsal opatření senátor Petr Bratský.

Česká asociace odpadového hospodářství ale varuje, že pokud by novela zákona v této podobě začala platit, nemohl by třeba při přestavbě domu žádný občan prodat kovový šrot ve sběrně. Asociace upozorňuje, že občan má právo na odměnu za to, že prodává svůj majetek.

Doporučuje proto jít spíše cestou bezhotovostních plateb, které může v případě potřeby dohledávat policie. Podobný názor zastává i ministerstvo životního prostředí. Podle něj je předkládaný návrh zákazu na hraně vlastnických práv.

Miliardové škody

Svaz měst a obcí se ale snaží prosadit přísnější dikci zákona. Podle údajů svazu loni kvůli krádežím kovů zmizel majetek za asi půl miliardy korun. A to jen pokud jde o trestné činy se škodou nad 5 tisíc korun. Pokud by se připočítaly i krádeže s nižší škodou nebo nenahlášené krádeže, pak by se podle svazu škoda možná vyšplhala až k miliardě korun.

Sběrnám, které by nerespektovaly zákon, by hrozily postihy. Podle návrhu by sběrna přišla o povolení, pokud by porušila zákaz a vykupovala by od fyzických osob odpady stanovené vyhláškou.

Novelu zákona bude zítra projednávat Senát. Jeho předseda Milan Štěch je nakloněn tomu podporovat přísnější návrh. „Spíš bych se přikláněl k tomu, abychom pozměňovací návrh, který by zlepšil podmínky v tom, že by bylo ještě více zamezeno tomu, aby fyzické osoby mohly předávat do sběren kov, který je z podivných, nejistých zdrojů, přijali,“ uvedl.

Pokud by Senát ve středu tento pozměňovací návrh přijal, novela by se vrátila do Poslanecké sněmovny, kde by o navržené změně rozhodovali poslanci.

Jitka Hanžlová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme