Za útokem v Sydney byl psychicky narušený muž, oznámil australský premiér

V australském Sydney pokračuje vyšetřování útoku v kavárně. Podle premiéra Tonyho Abbotta stál za činem psychicky narušený muž, samozvaný islámský duchovní. Jeho motivaci ale policie stále nezná. Šestnáctihodinové drama v kavárně v centru Sydney ukončil až zásah policie – dva rukojmí ani útočník střelbu nepřežili. Jedna z obětí se podle australských médií pokusila útočníka odzbrojit v momentě, kdy začal usínat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sydney, Austrálie. Před kavárnu Lindt Chocolat Cafe v Sydney pokládají lidé květiny

Sydney, Austrálie. Před kavárnu Lindt Chocolat Cafe v Sydney pokládají lidé květiny | Zdroj: Reuters

„Měli jsme připravený pohotovostní plán, spustila ho střelba uvnitř kavárny,“ vysvětlila policejní vyšetřovatelka Catherine Burnová, proč byl zásah komanda nevyhnutelný.

Co přesně se v kavárně v centru Sydney stalo, policisté stále zjišťují, stejně jako motivy útočníka.

„Ten muž měl kriminální a násilnou minulost. Věříme, že měl extremistické názory a podle všeho byl psychicky nevyrovnaný,“ dodala Catherine Burnová. Podle ní měla policie s 49letým uprchlíkem íránského původu, který v Austrálii pobýval od roku 1996, bohaté zkušenosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosavadní poznatky policejního vyšetřování ozbrojeného útoku v Sydney shrnula Tea Parkanová

Do současnosti ho policie vyšetřovala v souvislosti s vraždou jeho bývalé manželky, na kontě má více než 40 přestupků týkajících se násilných a sexuálních trestných činů.

Zároveň také v minulosti posílal výhružné dopisy rodinám australských vojáků.

Premiér Tony Abbott s manželkou položili na Martinském náměstí své květiny k mnoha dalším, které přinesli obyvatelé Sydney k uctění památky obětí střelby.

Jedním ze zastřelených je 34letý manažer kavárny Lindt Chocolat Cafe, který chtěl útočníka odzbrojit, když začal ztrácet pozornost kvůli únavě. Druhou obětí je 38letá právnička a matka tří dětí, která zemřela během zásahu policejního komanda. Podle australského tisku se žena snažila chránit svou těhotnou přítelkyni.

Podle premiéra Abbota zústane Austrálie i po incidentu otevřenou zemí, která neustoupí kultu smrti.

Drama v Sydney ukončil zásah policie. Zemřel únosce a dva rukojmí

Číst článek

Drama začalo v neděli před půlnocí SEČ, kdy policie dostala hlášení o muži s taškou, který vtrhl do kavárny a obchodu s cukrovinkami v centru Sydney. Na místě držel podle policie 17 rukojmích, několika lidem se podařilo uprchnout.

Po více než 16 hodinách proti němu policisté zasáhli. Při operaci zemřeli tři lidé včetně samotného pachatele, dalších šest osob utrpělo zranění.

Policejní zábor Sydney | Foto: Český rozhlas

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme