V Rakousku zatkli 9 Čečenců, údajně se chtěli připojit k džihádistům v Sýrii

Rakouské úřady zatkly 9 Čečenců, údajných stoupenců islámských radikálů. Jsou podezřelí, že chtěli odjet do Sýrie a připojit se k tamním džihádistům. V cele předběžného zadržení skončil i Rakušan tureckého původu, který prý cestu organizoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mariahilferstrasse, jedna ze slavných vídeňských ulic, se přemění na pěší zónu

Mariahilferstrasse, jedna ze slavných vídeňských ulic, se přemění na pěší zónu | Foto: Vojtěch Berger

Podezřelí cestovali ve dvou autech - první skupinu zadržela policie ve Štýrsku a druhou v Korutanech. Čečenci už dříve dostali v Rakousku status uprchlíka.

Ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová zdůraznila nulovou toleranci vůči džihádistům a dodala, že podezřelí mohou přijít o uprchlický status.

V řadách islámských radikálů v Sýrii a Iráku podle odhadů bojují více než dva tisíce lidí z Evropské unie. Z Rakouska je jich tam asi stovka. Deník Der Standard uvádí, že jen asi deset z nich má rakouské občanství.

Džihádisty, kteří se vrátí do Evropy, považují evropské země za velkou bezpečnostní hrozbu. Zpráva o zatčení podezřelé skupiny přichází záhy po vraždě amerického novináře Jamese Foleyho, kterou džihádisté zveřejnili na videozáznamu. Britský premiér David Cameron uvedl, že novináře zřejmě zabil radikál z Británie.

„Musíme se snažit zabránit tomu, aby lidé odjížděli za džihádisty. Těm, kdo takovou cestu zvažují, musíme odebírat pasy, musíme potírat extremismus veškerými zákonnými prostředky, musíme udělat všechno pro bezpečnost našich lidí," řekl britský premiér.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme