Británie bojuje s alkoholem, na lahvích by se mohlo objevit varování jako u cigaret

Nadměrné pití alkoholu stojí britskou státní pokladnu ročně 21 miliard liber, tedy asi 730 miliard korun. K tomuto astronomickému číslu dospěla parlamentní skupina pro boj s alkoholem. Vydala proto soubor 10 doporučení, ke kterým by se měly zavázat hlavní politické strany ve Spojeném království.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V Británii se mluví o epidemii nadměrné konzumace alkoholu. Kvůli němu přijmou nemocnice ročně 1,2 milionu lidí. Počet onemocnění jater u lidí mladších 30 let se v posledních 30 letech zdvojnásobil.

Hlavní položky v astronomickém účtu tvoří podle ředitelky sdružení Alcohol Concern Jackie Ballardové náklady pro systém bezplatné zdravotní péče, výdaje záchranných složek nebo pracovní dny zameškané kvůli alkoholu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O 10 doporučeních parlamentní skupiny pro boj s alkoholem mluvil zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

„Účet pro státní pokladnu je obrovský, ale alkohol souvisí také s asi 60 různými zdravotními problémy. Lidi napadnou většinou jen onemocnění jater, ale je to i zvýšený krevní tlak, vyšší nebezpečí mrtvic a infarktů, nebo dokonce rakovina,“ řekla BBC Ballardová.

Britové by se tak mohli dočkat varovných nálepek na lahvích a plechovkách, které by se podobaly těm na krabičkách cigaret. Na každé lahvi piva, vína nebo destilátu by se objevila zřetelná informace ohledně rizik spojených s nadměrným pitím alkoholu.

V současné době se na etiketách dočteme, jaké je maximální množství jednotek daného alkoholu doporučené lékařem. Zřetelnější než dosud by měly být i údaje o počtu kalorií a obsahu.

Předsedkyně parlamentní skupiny, konzervativní poslankyně Tracey Crouchová, si ale nemyslí, že by bylo zapotřebí opatřit lahve šokujícími snímky nemocí způsobených alkoholem.

Varovný obrázek na krabičce cigaret | Foto: Marián Vojtek

Parlamentní skupina vydala také doporučení snížit povolené množství alkoholu v krvi řidičů. Ve Spojeném království se toleruje 0,8 promile. Doporučuje také zavedení minimální ceny za jednotku alkoholu, okolo něj se ale čekají ostré spory.

Měla by se zpřísnit také omezení reklamy na alkohol a místní úřady by si samy mohly regulovat udělování licencí na jeho prodej.

Jiří Hošek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme