Inspekce odložila možný střet zájmů exnáměstka zlínské policie Vaňka. Prý nejde o trestný čin

Generální inspekce bezpečnostních sborů odložila případ dnes už bývalého náměstka zlínské policie Jaroslava Vaňka. Ten čelil podezření ze střetu zájmů. Hokejový klub, kde je prezidentem Vaněk, dostal zadarmo budovu od zlínského podnikatele. Od toho samého podnikatele předtím policie koupila za 86 milionů korun dvě patra budovy v centru Zlína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstek zlínské policie Jaroslav Vaněk je zároveň prezidentem HC Brumov-Bylnice

Náměstek zlínské policie Jaroslav Vaněk je zároveň prezidentem HC Brumov-Bylnice | Foto: zdroj: YouTube.com

Podle mluvčí inspekce Radky Sandorové se bývalý policista trestného činu nedopustil:

„Možným střetům zájmů v dané věci se Generální inspekce bezpečnostních sborů zabývala, ale nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu bývalého náměstka zlínské policie Jaroslava Vaňka informovala redaktorka Markéta Chaloupská

Vaňkovým případem se ale stále zabývají kontroloři z Policejního prezidia, výsledky šetření mají být hotové v září. Kromě možného střetu zájmů se prezidium zabývá i údajnou šikanou podřízených.

Zejména tvrzeními, která padla u soudu s bývalým policejním šéfem Petrem Lessym. Například někteří policisté u soudu pod přísahou vypověděli, že jim Vaněk močil do umyvadel nebo je nutil v pracovní době kopat studnu.

Policie koupila za 86 miliónů korun budovu v bývalých Baťových závodech od podnikatele Petra Tanka. Teď tam sídlí krajské ředitelství. Shodou okolností později daroval tento podnikatel, přes svoji jinou firmu, budovu za zhruba milion korun hokejovému klubu v Brumově-Bylnici. Prezidentem tohoto klubu je už třicet let právě Jaroslav Vaněk.

V šestitisícovém městečku u slovenských hranic se mu podařilo postavit krytý stadion a brzy se chystá uvést do provozu moderně vybavené tréninkové centrum. Přistavuje se tu restaurace a ubytovna.

Bývalé obchodní středisko, které dostal hokejový klub Brumov-Bylnice darem | Foto: Markéta Chaloupská

Jaroslav Vaněk pár dní po zveřejnění kauzy rezignoval. Odmítl, že by byl ve střetu zájmů. Podle jeho slov je to tak možné chápat v Praze, ale na Zlínsku se to tak nebere.

Po zveřejnění kauzy nicméně dostal od policejního prezidenta na výběr. Buď bude šéfovat hokejovému klubu, nebo policii. Oboje prý není možné. Vaněk se rozhodl pro hokej. Teď je prý nezaměstnaný:

„Prezident hokejového klubu je čestná funkce a tou zůstane. Nebude žádný placený prezident. V současné době tedy nepracuji, práci si zatím nehledám, považuji to za zdravotní dovolenou.“

Na svůj post rezignoval i nadřízený Vaňka, ředitel zlínské policie Bedřich Koutný. Údajně se cítil unaven.

Vaněk zastával u policie 18 let vysoké řídící funkce. Původní profesí traktorista začínal jako řadový okrskář. Dotáhl to až na náměstka celé jihomoravské policie a doktora práv.

Budova, kterou dostal hokejový klub Brumov-Bylnice zadarmo | Foto: Markéta Chaloupská

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme