Irácký prezident jmenoval nového premiéra, vládu má sestavit Abadí

Dosavadního iráckého premiéra Núrího Málikího má po osmi letech ve funkci nahradit místopředseda parlamentu Hajdár Abadí. Sestavením nové vlády ho pověřil prezident. Oba politici zastupují hlavní blok šíitských stran, který zvítězil v dubnových volbách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sestavením irácké vlády prezident pověřil Hajdára Abadího (vlevo)

Sestavením irácké vlády prezident pověřil Hajdára Abadího (vlevo) | Zdroj: Reuters

Na vytvoření nové irácké vlády tlačí také Spojené státy. Americký ministr zahraničí John Kerry varoval Málikího, že neochotou vzdát se politické moci riskuje další destabilizaci Iráku.

Málikí včera prohlásil, že bude usilovat o další mandát. Krátce poté obsadili vládní čtvrti Bagdádu jemu věrné milice.

„Núrí Málikí by znamenal pokračování politiky, která Irák dovedla do situace, ve které je. Nebyl schopen pokořit Islámský stát. Nejen z vnitřního hlediska, ale i kvůli tlakům ze strany Spojených států a Íránu by byl Málikí špatnou volbou,“ vysvětluje analytička Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Zora Hesová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak Spojené státy hodnotí situaci v Iráku, zjišťovala zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Zemi ohrožují také islámští radikálové. Ozbrojenci z hnutí Islámský stát pokračují na severu Iráku v postupu.

Prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání požádal mezinárodní společenství o zbraně, se kterými by jeho lidé mohli islamisty zastavit. Například německý kabinet už ale tuto variantu zamítl.

„Jak víte, jednou ze zásad německé vlády je nedodávat zbraně do konfliktních nebo válečných oblastí. Tento princip chceme dodržet,“ upozornila vláda ústy svého mluvčího.

Podpora ze Spojených států i Česka

Česká republika připravuje podle informací ministerstva zahraničí dodávku vojenského materiálu pro demokratické síly v Iráku, které bojují s Islámským státem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách v Iráku mluvila analytička Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Zora Hesová

„Je důležité, aby se zastavil postup džihádistických skupin. Na druhou stranu je ale důležité, aby přijímací strana byla legitimní. Aby byly tyto dodávky použity k posilování iráckého státu, nikoliv k jeho rozpadu,“ dodává Hesová.

Spojené státy podporují kurdské jednotky cílenými nálety na pozice islamistů. Používají stíhačky i bezpilotní letadla. Pětkrát udeřily nedaleko města Arbíl. Podle americké armády byly zničeny automobily a minometné pozice hnutí Islámský stát.

Podle nejmenovaného amerického činitele už Obamova administrativa také posílá kurdské domobraně zbraně.

„Rozšíření amerického nasazení na pozemní operace není pravděpodobné, zvlášť v situaci, kdy se Irák politicky hroutí. Po posílení akce volají ve Spojených státech především republikánští politici,“ komentuje situaci zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová.

Irák | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová, Veronika Sedláčková, Tea Veseláková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme