Ministři českým exportérům do Ruska doporučují kvůli sankcím i jiné destinace

Sankcemi omezený vývoz do Ruska by mohl směřovat do arabských nebo asijských zemí. Armádní vybavení by české firmy mohly vyvážet na Filipíny. Na společné schůzce o tom s podnikateli mluvili ministři Lubomír Zaorálek a Jan Mládek z ČSSD. Zároveň se ale shodli, že Česko by nemělo opustit zbytek ruského trhu, kterého se sankce netýkají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři průmyslu a obchodu Jan Mládek a zahraničí Lubomír Zaorálek na setkání s podnikateli

Ministři průmyslu a obchodu Jan Mládek a zahraničí Lubomír Zaorálek na setkání s podnikateli | Zdroj: ČTK

České zboží, na které dopadnou ruské sankce, by mohlo místo do Ruska směřovat do Běloruska, Kazachstánu či Ázerbájdžánu. Po jednání s podnikateli to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

Ministerstvo zahraničí vidí další trhy například v arabských zemích nebo Číně. Například potraviny by české firmy mohly vyvážet do Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie nebo na Balkán.

„Když vezmeme obranný a letecký průmysl, tak bych chtěl zmínit Filipíny jako velmi zajímavý příklad, protože to je země, která provádí modernizaci armády za 34 miliard korun,“ posal další destinaci šéf resortu zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Kdybychom mluvili o zboží a technologiích dvojího užití, tak tam jsem dnes zmínil jako možného velmi zajímavého partnera Jižní Koreu a také Čínu. A pak bych možná, co se týče ropy a technologie, zmínil za všechny Kanadu,“ uvedl Zaorálek.

Exportéři přístup vlády vítají

Podnikatelé, kteří s Ruskem obchodují, tuto strategii vlády vítají. Patří k nim i Josef Hušek, generální ředitel společnosti Inekon Group, která do Ruska vyváží tramvaje.

„To si myslím, že je ta nejstěžejnější informace nejen pro nás exportéry, ale pro celou českou společnost,“ míní Hušek.

Obchod českých firem s Ruskem loni dosáhl 116 miliard korun. „Je důležitý tím, že tam české podniky vyvážejí s větší přidanou hodnotou, s většími zisky, větší finalizací,“ popsal jeho význam ministr Mládek.

Příslušná ministerstva ale dál hledají náhradní trhy. Vybrané zastupitelské úřady dostaly pokyn, aby při tom obchodníkům co nejvíc pomohli.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme