V Karlových Varech po téměř 20 letech znovu otevřeli kolonádní terasy

Správa přírodních zdrojů a kolonád letos dočasně otevřela horní terasu Mlýnské kolonády v Karlových Varech. Pro návštěvníky tak zpřístupnila místo, odkud je jeden z nejhezčích pohledů na historické centrum lázeňského města. V uplynulých téměř 20 letech se turisté na terasu nedostali kvůli opravám a rekonstrukcím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté v Karlových Varech oceňují otevření historické kolonádní terasy, dočasně je k dispozici po téměř 20 letech

Turisté v Karlových Varech oceňují otevření historické kolonádní terasy, dočasně je k dispozici po téměř 20 letech | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Podle průvodce, regionálního historika a badatele Libora Humla návštěvníci nejvíce oceňují vyhlídku na město, expozici o historii kolonády a sochy zobrazující dvanácti měsíců roku.

Velikou pozornost na sebe přitahuje puklina v přilehlém skalním masivu. Podle Humla jde o takzvaný vřídelní zlom, který prochází karlovarským lázeňským centrem. A právě díky němu se v lázních dostávají na povrch léčivé prameny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Správa přírodních zdrojů a kolonád letos dočasně otevřela horní terasu Mlýnské kolonády v Karlových Varech, více zjišťoval redaktor ČRo Zdeněk Trnka

„Máme tu dvanáct soch, které jdou vidět detailně právě z terasy. Další zajímavé místo je vřídelní zlom, zdrojová puklina karlovarských pramenů, z ní prýští všechny karlovarské prameny a je to jediné místo, kde to můžete vidět takhle odhalené,“ dodal.

Novou atrakci vyhledávají hlavně cizinci, kteří oceňují v podstatě nečekané zákoutí lázeňského města.

„Je to krásné náměstíčko. Pořídili jsme tady moc hezké fotografie. Domy jsou tady úplně jiné než u nás. V Karlových Varech jsme poprvé," řekla paní Irena, která do města přijela s rodinou z Moskvy.

„Až dosud jsem tudy jen dvakrát projížděla. A teprve teď jsem se rozhodla, že se podívám do centra. Domy jsou pěkně opravené, přesto z nich dýchá historie. Je to prostě nádhera,“ vysvětlila další návštěvnice Sandra z německého Stuttgartu.

Mlýnská kolonáda byla postavena podle návrhu českého architekta Josefa Zítka. Podrobnosti o vzniku objektu nabízí expozice v takzvaném Zítkově pavilonu.

„Je tu výstavka o vzniku kolonády, kde se dozvíte o vzhledu až do současnosti, jak se v detailech měnil. Dozvíte se tu něco málo i o karlovarských balneoprovozech. Hosté si vychutnávají jak vnitřek, tak vnějšek a s oblibou se tu fotí v nejkrkolomnějších pozicích,“ popsal průvodce Libor Huml.

Turisté v Karlových Varech oceňují otevření historické kolonádní terasy, dočasně je k dispozici po téměř 20 letech | Foto: Zdeněk Trnka

Horní terasa kolonády byla uzavřena kvůli rekonstrukcím a úpravám. Také proto tento prostor místní lidé skoro neznají.

„Na terase jsem poprvé v životě, jsem ráda za to, že ji opět otevřeli, nabídlo mi to spoustu nových pohledů, můžu si zase vyfotit něco nového. Jsem velmi spokojená,“ potvrdila jedna z tamních obyvatelek paní Božena.

Otevření vzácného prostoru je ale výzva i pro vandaly. A Libor Huml musí dávat dobrý pozor na to, aby návštěvníci pískovcovou stavbu nepoškodili.

Terasu kolonády navštěvuje kolem pěti stovek turistů denně. Zajímavá atrakce má být otevřena do konce sezóny.

„Samozřejmě to určitě všem známým doporučím, aby se stihli přijet podívat ještě letos,“ dodala návštěvnice z Bochova.

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme