V Ústeckém kraji začaly kontroly řidičů, policisté je testují hlavně kvůli alkoholu

Na kontroly alkoholu a drog u řidičů se ode dneška na dva týdny zaměřili policisté v Ústeckém kraji. Narostl tam totiž počet lidí, kteří sednou za volant pod vlivem těchto látek. Letos jich při běžných kontrolách bylo o zhruba o osmdesát víc než loni. Preventivní kontroly začaly dnes v Brné na Ústecku.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silniční kontrola (ilustrační foto)

Silniční kontrola (ilustrační foto) | Foto: Petr Gřes

Jak se při testování zatím ukázalo, většina řidičů je při řízení po užití alkoholu zodpovědná. „Když druhý den jedu tak samozřejmě nepiju, pro mě by ztráta řidičáku kvůli alkoholu byla likvidující,“ svěřil se jeden z řidičů.

Další oslovení se shodli na tom, že pokud druhý den ráno řídí, alkoholu se vyhnou a s preventivními kontrolami souhlasí. Když došlo na samotné dechové zkoušky, většina řidičů slyšela pozitivní zprávy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policisté na Ústecku testují řidiče na drogy a alkohol, více zjišťovala redaktorka ČRo Grabriela Hauptvogelová

„Jeden z řidičů nadýchal 0,69 promile, vysvětlil to tak, že si dal deset piv den před tím po fotbale, šel si hned lehnout a ráno vyjel na silnici. Fotbal končil kolem desáté hodiny a policie ho zastavila v sedm ráno,“ prozradil výsledek jedné dechové zkoušky policista Petr Novák.

Poté, co alkoholová zkouška vyjde pozitivně, policisté po pěti až deseti minutách znovu kontrolují hladinu alkoholu, jestli má klesající nebo stoupající tendenci. V každém případě řidiči je na místě odebrán řidičský průkaz, který se odesílá na magistrát.

Dechové zkoušky u řidičů na Ústecku | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Podle krajského koordinátora BESIPu Jana Pechouta je zbytkový alkohol velmi záludný. „Myslíme si, že jsme odpočinutí, když si dáme nějakou snídani, kafe. Ale přece jen alkohol prodlužuje reakční dobu řidiče. Jeho vnímání je úplně jiné a nejhorší je, že si to ten dotyčný neuvědomuje. Ráno je to opravdu nebezpečné,“ dodal.

Na silnicích v Ústeckém kraji přibývá i řidičů pod vlivem drog. I ty policisté kontrolují pomocí testů ze slin z jazyka. Tyto testy jsou určeny na několik návykových látek, přesněji marihuanu, amfetamin, metamfetamin, opiáty a kokain.

„Registrujeme nárůst řidičů, kteří užívají lehčí drogy, marihuanu. Relativně dost často se setkáváme s tím, že užívají amfetamin či metamfetamin, tedy pervitin,“ vysvětluje policista Libor Fencl.

Přesné množství a konkrétní látku pak určí krevní test. Kontroly na alkohol a drogy budou v Ústeckém kraji až do příštího čtvrtka.

Dechové zkoušky u řidičů na Ústecku | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme