Nejdelší etapu letošní Tour vyhrál Rogers, König se vyhoupl na 7. místo

S téměř 238 kilometry nejdelší etapy letošního ročníku Tour de France se nejlépe vypořádal Michael Rogers. Trojnásobný mistr světa v časovce ujel skupině uprchlíků v závěrečném sjezdu a dočkal se tak prvního vítězství na Staré dámě. Vzhůru celkovým pořadím se opět posunul Leopold König. Českému cyklistovi patří 7. místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australský cyklista Michael Rogers slaví v cíli 16. etapy své premiérové vítězství na Tour de France

Australský cyklista Michael Rogers slaví v cíli 16. etapy své premiérové vítězství na Tour de France | Zdroj: Reuters

V rizikové etapě po dni volna, při které peloton poprvé zavítal do Pyrenejí a zdolal celkem čtyři horské prémie, zkoušeli zaútočit především jezdci jedoucí mimo vedoucí příčky.

Dvanáctičlenná skupina uprchlíků, v čele s Rogersem, Voecklerem či Kwiatkowskim, najížděla na závěrečné strmé stoupání na Port de Bales s náskokem 12 minut. Jako rozhodující se nakonec ukázal sjezd do cílového Bagneres-de-Luchon, kdy Rogers předvedl své časovkářské schopnosti a ujel dalším uprchlíkům.

Favorité rozjeli tempo až pár kilometrů před posledním vrcholem. Za kolem chvátajícího Francouze Pinota se nakonec udrželi jen Nibali, Valverde a jeho krajan Péraud.

Až k minutě se v tu dobu blížila ztráta Königa na Pinota, český jezdec si ale s nástrahami sjezdu poradil lépe než například jeho bezprostřední konkurenti Ten Dam a Mollema a těsně před cílem se dotáhl na skupinu lídrů, v jejímž středu dojel i muž ve žlutém Nibali.

„Po dni volna spousta lidí vybouchla a já zase ne, takže jsem rád, že i když se mi nejelo dobře, tak jsem na vrchol Port de Bales přijel ve skupině s Zubeldiou a Ten Damem. Pak jsem si řekl, že jim to nenechám a dolů to pustím bez brzd,“ popisoval König.

Při sjezdu Königovi asistoval kamarád

Rodák z Moravské Třebové se za cílem šestnácté etapy přiznal, že se při sjezdu do cílového Bangneres-de-Luchon bál, pomohl mu ale kamarád Roger Kluge, člen IAM Cycling.

Königovi pomohl na Tour bývalý parťák z týmu. Vážím si toho, říká

Číst článek

„Strávili jsme spolu při soustředěních několik nocí na pokoji. Při jízdě z kopce zalehl a ještě na mě počkal, protože mi poodjel o sto metrů. Pak mě dohodil do první skupiny k Nibalimu,“ ocenil König svého bývalého kolegu.

V celkové klasifikaci se König přiblížil na dosah šestému Tejayovi van Garderenovi. Američan v úterý ztratil více než tři a půl minuty a jeho náskok před šestadvacetiletým Čechem se ztenčil na sedm sekund.

Cyklistický závod Tour de France - 16. etapa: Carcassonne - Bagneres-de-Luchon (237,5 km):

1. Rogers (Austr./Tinkoff-Saxo) 6:07:10, 2. Voeckler (Fr./Europcar), 3. Kirijenka (Běl./Sky), 4. Serpa (Kol./Lampre), 5. Gautier (Fr./Europcar) všichni -9, 6. Van Avermaet (Belg./BMC Racing) -13, 7. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -36, 8. Montaguti (It./AG2R) -50, 9. Slagter (Niz./Garmin), 10. Gallopin (Fr./Lotto) oba -2:11, ...21. König -8:32, 54. Bárta (oba ČR/NetApp) -16:21.

Průběžné pořadí:
1. Nibali (It./Astana) 73:05:19, 2. Valverde (Šp./Movistar) -4:37, 3. Pinot (Fr./FDJ.fr) -5:06, 4. Péraud -6:40, 5. Bardet (oba Fr./AG2R) -6:40, 6. Van Garderen (USA/BMC) -9:25, 7. König -9:32, 8. Ten Dam (Niz./Belkin) -11:12, 9. Kwiatkowski -11:28, 10. Mollema (Niz./Belkin) -11:33, ...71. Bárta -2:17:15.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme