Bojovník Islámského státu, který zabil amerického novináře, je nejspíš Brit

Extremista Islámského státu, který sťal amerického novináře Jamese Foleyho, je nejspíš Brit. Přiznal to šéf londýnské diplomacie Philip Hammond s tím, že je videonahrávku třeba pečlivě prozkoumat. Podle Hammonda je záznam vraždy nejspíš autentický.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novinář James Foley s extrémistou z Islámského státu

Novinář James Foley s extrémistou z Islámského státu | Zdroj: ČTK

Ministr zahraničí pro BBC přiznal, že Foleyův vrah mluví s britským přízvukem. Daily Telegraph uvedl, že ostrovní zpravodajské služby použijí nejspíš speciální hlasový software, aby se Foleyho vraha pokusily identifikovat.

Hammond aktivity Islámského státu v Sýrii a Iráku označil za ‚jed, rakovinu, které se dál šíří a přímo ohrožují nás všechny‘. Vláda si je podle ministra vědomá toho, že se na zvěrstvech páchaných džihádisty Islámského státu podílejí britští občané.

Přehrát

00:00 / 00:00

O britských reakcích na vraždu novináře Foleyho mluvil londýnský zpravodaj Jiří Hošek

Jejich počet se odhaduje na 400 až 500. Devětašedesát extremistů už britské úřady po návratu z Blízkého východu zadržely.

Haras Rafiq, jeden z předních britských odborníků na islamismus, pro Český rozhlas popsal cesty, jak extremisté získávají v Británii nové přívržence a bojovníky: „Zaprvé vtloukají lidem do hlavy, že je všichni nenávidí, že je Západ rasistický a dotyční pak převezmou světonázor islamistů, že jsou všichni proti nim a je třeba s tím něco udělat.“

„Zadruhé jsou terčem islamistů lidé, kteří zažívají osobní krizi, jsou to třeba bývalí drogově závislí, kteří hledají nějaký duchovní rozměr života. Zatřetí se k Islámskému státu přidávají lidé ze msty, to znamená ti, kteří třeba ztratili člena rodiny při útoku bezpilotních letadel v Pákistánu. Začtvrté pak islamisté zneužívají lidi, kteří trpí psychickými chorobami.“

Islámský stát vyhlásil samozvaný chalífát. Tento útvar je historickou záležitostí, kdy v čele muslimské obce stál chalífa, náboženský vůdce. Posledním chalífou byl turecký sultán a chalífát zanikl s koncem Osmanské říše, poté, co prohrála 1. světovou válku. Od té doby se řada různých radikálních skupin i třeba v Evropě snaží toto uskupení obnovit, zastřešit všechny muslimy, což se jim nemůže podařit. Ale dodávají si tím zdání legitimity, proto užívají tento historický termín. Břetislav Tureček, Metropolitní univerzita Praha

Jinak se má za to, že se celý systém získávání nových duší přesunul na internet, že jen v omezené míře pronikají radikálové k potenciálním novým bojovníkům prostřednictvím britských mešit a různých náboženských center.

Vražda amerického novináře podle Hammonda jen zdůrazňuje vážnost celé situace a ukazuje, že ohrožená je i britská vnitřní bezpečnost.

Premiér Cameron už podruhé během tohoto léta přerušil svou dovolenou a svolal do Downing Street krizový mítink. Stětí Jamese Foleyho označil ministerský předseda za ‚šokující a zvrácené‘.

Radikální organizace Islámský stát zveřejnila video s údajnou popravou amerického novináře Jamese Foleyho. Na jiném videu ozbrojenci varují Spojené státy, že zadržují dalšího amerického reportéra, a vyhrožují, že muže čeká stejný osud, jaký potkal Foleyho.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Islámském státu mluvil na Radiožurnálu také Jan Kužvart, arabista a analytik Asociace pro mezinárodní otázky

Výměnou za jeho život požadují, aby Washington přestal podporovat kurdské jednotky v Iráku. Americké úřady se teď snaží zjistit, jestli není video zfalšované.

„My jsme islámská armáda a stát, které přijalo velké množství muslimů na celém světě. Takže agrese proti islámskému státu je fakticky agresí proti všem muslimům. Každý tvůj pokus, Obamo, upřít muslimům jejich práva na život v bezpečí Islámského chalifátu povede k zabíjení tvých lidí," zní hrozba z úst muže na videu.

Obama: V boji proti islamistům budeme pokračovat

Prezident Obama džihádisty z Islámského státu za vraždu novináře odsoudil a prohlásil, že Spojené státy budou v boji proti islamistům pokračovat.

„Islámský stát nezastupuje žádné náboženství. Jejich oběti jsou ve velké většině muslimové. Žádná víra neučí lidí, aby masakrovali nevinné. Můžou pro svůj vlastní prospěch tvrdit, že jsou ve válce proti USA nebo západním zemím. Ve skutečnosti ale terorizují a zotročují své vlastní sousedy. Lidé, jako jsou oni, nakonec vždycky prohrají,“ řekl.

Americký prezident zároveň vyzval ke společnému postupu proti Islámskému státu.

„Budeme dál dělat to, co je třeba, abychom ochránili náš národ. Uděláme všechno, co bude nutné, abychom spravedlivě potrestali viníky této vraždy. Vlády i lidé na celém Blízkém východě musejí společně vyříznout tento vřed. Všichni se shodujeme v tom, že skupina jako Islámský stát nemá co dělat v 21. století,“ uvedl Obama.

Extremisté z Islámského státu údajně zavraždili amerického novináře uneseného v Sýrii

Číst článek

Podle Břetislava Turečka z Metropolitní univerzity Praha by se drtivá většina muslimů od takových věcí distancovala. „Na druhou stranu když se podíváme na kázání lidí spojovaných s islámským džihádem, ono samo o sobě není moc odlišné od běžných kázání třeba v káhirských mešitách,“ říká a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O islamistech mluvil na Radiožurnálu Břetislav Tureček, odborník na Blízký východ z Metropolitní univerzity Praha

„Rozdíl je v tom, že lidé z islámského džihádu jsou schopni a ochotni vraždit, zastrašovat civilisty, terorizovat lidi na dobytých územích. Jakou mají podporu ve světě, těžko říci, protože bezesporu s nimi řada lidí přinejmenším skrytě sympatizuje. V muslimském světě však oni pro všechny tamní vlády představují extrémní nebezpečí.“

Muslimský establishment v zemích, jako je Egypt či Saúdská Arábie, se podle Turečka od džihádistů distancuje a varuje před nimi své vlastní obyvatelstvo.

Vladimír Kroc, Jiří Hošek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme