Národní památkový ústav poprvé ocení zásluhy o záchranu kulturních památek

Národní památkový ústav se rozhodl letos poprvé ocenit kvalitní opravy či restaurátorské práce na historických památkách. Zřídil proto novou Cenu Patrimonium pro Futuro a příklady dobré praxe vyzdvihne hned ve čtyřech kategoriích. O ocenění se ucházejí i památky z Plzeňského kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeň - Stará synagoga

Plzeň - Stará synagoga | Foto: Plzeňský kraj

„Hlavním cílem vyhlášení ceny je především podpořit vlastníky kulturních památek, kteří se zasloužili o jejich příkladnou obnovu, a dalších, kteří se angažují v péči o kulturní dědictví,“ říká Alena Křížková z Národního památkového ústavu.

„Zároveň chceme upozornit na kvalitní práci restaurátorů i firem provádějících obnovy památek,“ doplňuje.

Plzeňský kraj zastupuje v kategorii Obnova památky, restaurování Stará synagoga a židovská škola v Plzni. Jako druhý se o cenu uchází velký sál v nebílovském zámku, který zrestaurovala akademická malířka Karine Artouni.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové ceně Národního památkového ústavu informovala reportérka Martina Klímová

„Unikátní nástěnné a nástropní malby vznikly v 90. letech 18. století, autorem je Antonín Tuvora. A nástropní malby, které byly sejmuty v roce 1968, mají rozlohu 200 metrů čtverečních,“ popisuje zrekonstruovaný taneční sál v zámku průvodkyně Jaroslava Poštová.

Třetí nominovanou památkou za Plzeňský kraj je zámek Trpísty. „Zámek v Trpístech je příkladem barokní architektury v západních Čechách a měl poměrně pohnutou historii, protože v 2. polovině 20. století v něm byl dětský domov,“ jeho význam popisuje architektka Jitka Pohořalá.

„Ale po roce 1990 zámek najednou zůstal úplně osamocen, nevyužívaný, a většinu konstrukcí spolykala dřevomorka,“ dodává. Záchrana přišla až s novým majitelem, který už více než 10 let usiluje o návrat do původního stavu.

Pozemský ráj - i tak mluví o výzdobě tanečního sálu nebílovského zámku kastelán Milan Fiala | Foto: Zámek Nebílovy

„Je opraven sál v prvním patře, celkové schodiště, restaurovaly se podlahy, krby, omítky, dřevěné výplně, atypické dřevěné okenice, které vedou do zahrady. Dva sály v přízemí jsou hotovy,“ popisuje Pohořalá.

Z dalších památek se ve stejné kategorii uchází o cenu například kostel sv. Kateřiny v obci Křižovatka v okrese Cheb, areál Lorety v Rumburku či Nový hrad u Kunratic. A o vítězích rozhoduje v těchto dnech komise odborných hodnotitelů.

„Jedná se o prestižní ocenění v podobě diplomu a pamětní plakety. Podle informací, které mám v současné době k dispozici, by se slavnostní vyhlášení a předání ceny mělo odehrávat v září, pravděpodobně u příležitosti Dnů evropského kulturního dědictví na zámku v Nebílovech,“ uzavírá Alena Křízková z Národního památkového ústavu.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme