Vrba vsadil při nominaci na plzeňskou líheň a věří, že reprezentace pomůže Čechovi

Více než třetinu nominovaných na začátek kvalifikace o mistrovství Evropy 2016 tvoří fotbalisté Viktorie Plzeň. Kromě nich vzal reprezentační trenér Pavel Vrba na přípravný duel se Spojenými státy a kvalifikační zápas proti Nizozemsku ještě čtveřici sparťanů a devět hráčů ze zahraničních soutěží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Pavel Vrba

Trenér Pavel Vrba | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Poměr v zastoupení hráčů Sparty a Plzně v národním týmu se oproti jarním zápasům otáčí. V posledním přípravném utkání proti Rakousku hrálo v základní sestavě hned sedm sparťanů, jenže například stoper Mario Holek je teď už pár týdnů zraněný.

„Pokud by byl zdravotně v pořádku, tak by Holek v nominaci byl. Doléčuje se i Plašil. U Kozáka je zranění dlouhodobé, momentálně se připravuje individuálně. Zdravotní problémy hráčů nám situaci zkomplikovaly,“ poukazuje Pavel Vrba na ztráty ze zdravotních důvodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vrba vsadil při nominaci na plzeňskou líheň a doufá, že reprezentace pomůže Čechovi

Reprezentační kouč se musel vypořádat i se ztrátami výkonnosti. „Věřili jsme, že některá mužstva budou úspěšnější v evropských pohárech a nominaci nám trochu zjednoduší,“ stýskal si.

„Na druhou stranu nedívám se jenom na výsledky, ale i na hru, kterou družstva předvádí. Pokud má Sparta proti Dukle držení míče 70:30 a neprosadí se, tak to kolikrát není o kvalitě hráčů, ale o tom, že se ve finální fázi neprosadí tak, jak by měli.“

Vrba zatím nominoval jen 20 fotbalistů a v pátek oznámí ještě jednoho obránce, záložníka a útočníka.

Trenér Vrba povolal do reprezentace na USA a Nizozemsko dva nováčky

Číst článek

Jeho výběr závisí především na výsledku posledního předkola Evropské ligy mezi Spartou a Zwolle. A zřejmě mezi Tomášem Necidem hrajícím za Zwolle a sparťanem Davidem Lafatou se rozhodne, který útočník nominaci rozšíří.

„Lafata se musí prosazovat v zápasech proti těžkým soupeřům, kteří jsou disciplinovaní a mají kvalitnější obránce. Pokud se prosadí proti Zwolle a rozhodne o postupu Sparty, tak nebudu tvrdit, že nebude v nominaci,“ vysvětloval Vrba.

Lafatův spoluhráč David Bičík dostal premiérovou pozvánku coby třetí gólman, první minuty v národním dresu může odehrát i plzeňský obránce Radim Řezník.

Čech může poslat vzkaz Mourinhovi

V nominaci nechybí ani Tomáš Rosický a Petr Čech, i když oba hrají v Arsenalu a Chelsea jen výjimečně. Pavel Vrba ale tuší, že pro Čecha může být reprezentace příležitostí se znovu ukázat.

„V dané chvíli může z reprezentace poslat výzvy klubovému trenérovi: Dívej se, jak jsem chytal dobře a přemýšlej o tom, jestli mě nechceš pustit do brány. Reprezentace pro něj může být velká výhoda,“ dodal Pavel Vrba.

Přátelské utkání proti Spojeným státům čeká národní tým příští úterý. Nizozemce, bronzové medailisty z nedávného světového šampionátu, přivítá Vrbův výběr 9. září.

Nominace fotbalové reprezentace na zápasy s USA a Nizozemskem:

Brankáři
: Petr Čech (Chelsea), Tomáš Vaclík (Basilej), David Bičík (Sparta)

Obránci
: Pavel Kadeřábek (Sparta), Václav Procházka, Radim Řezník, David Limberský (všichni Plzeň), Marek Suchý (Basilej), Daniel Pudil (Watford), Michal Kadlec (Fenerbahce)

Záložníci
: Milan Petržela, Tomáš Hořava, Daniel Kolář, Václav Pilař (všichni Plzeň), Bořek Dočkal, Ladislav Krejčí (oba Sparta), Tomáš Rosický (Arsenal), Petr Jiráček (Hamburk), Vladimír Darida (Freiburg).

Útočníci
: Matěj Vydra (Watford)

Martin Charvát, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme