ČLK prověřuje bývalého lékaře vrchlabské nemocnice. Kvůli možné manipulaci s dokumentací

Vrchlabská nemocnice, kterou vede senátor Vladimír Dryml, řeší další problém. Její dnes už bývalý lékař čelí podezření, že dodatečně dopisoval informace do zdravotní dokumentace po porodu, při kterém dítě zemřelo. Policisté při vyšetřování sice neprokázali, že by lékař udělal chybu přímo při porodu. Zjistili ale právě nesrovnalosti v dokumentech. Proto celý případ předali České lékařské komoře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V nově zrekonstruované mělnické porodnici přivítali první novorozence

V nově zrekonstruované mělnické porodnici přivítali první novorozence | Foto: Jana Huzilová

Porod s tragickým koncem se odehrál na jaře 2013. Ani nemocnice ani policisté nechtějí prozradit, co přesně se stalo. Jisté je, že lékař se v určité chvíli rozhodl pro císařský řez. Novorozenec ale zemřel.

Policisté případ řešili zhruba rok. Podezření rodičů, že dítě mohlo žít, kdyby přišlo na svět přirozenou cestou, a tedy že porodník udělal chybu, se neprokázalo. Vyšetřovatelé ale zjistili jiný problém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ údajné manipulace s dokumentací porodu se špatným koncem mapuje Markéta Chaloupská

„Případ narozeného mrtvého kojence jsme postoupili České lékařské komoře pro podezření z nestandardní manipulace se zdravotní dokumentací,“ potvrdila hradecká mluvčí vyšetřovatelů Ivana Ježková.

Že lékař zpětně vpisoval fakta do zdravotní dokumentace, tvrdí svědci, bývalí kolegové lékaře. Šéf vrchlabské nemocnice a senátor v jedné osobě Vladimír Dryml tvrdí, že si na věc nepamatuje.

„Nic o tom nevím. Na nás byly samé útoky,“ dodal lakonicky Dryml a odkázal na mluvčí nemocnice. Dagmar Pecinovou, která o případu ví, opověděla ale pouze písemně.

„Česká lékařská komora nás vůbec nekontaktovala a dotyčný lékař již v nemocnici přes rok nepracuje. V případě, že budeme požádáni o spolupráci Komorou nebo Policií České republiky, jsme připraveni spolupracovat,“ uvedla Dagmar Pecinová.

Česká lékařská komora jako první instance

Podle Michala Sojky z České lékařské komory se případem už zabývá revizní komise. Lékaři hrozí v krajním případě až pětiletý zákaz činnosti.

„Revizní komise je prokuratura České lékařské komory, čili to je vlastně vyšetřující orgán, který si zažádá o vyjádření v tomto případně té nemocnice nebo toho oddělení a rozhodne o tom, jestli je tam podezření na porušení stavovských předpisů, špatné léčby a tak dále. Pak toho lékaře buď obviní, nebo neobviní,“ vysvětlil Michal Sojka.

Tento případ ale není zdaleka jediný, se kterým se vrchlabská nemocnice potýká. Letos v únoru policie obvinila tamního chirurga kvůli tomu, že ordinoval opilý. V březnu zase odešel od soudu s podmínkou sedmaosmdesátiletý porodník, který při porodu vážně poškodil plod a dítě následně zemřelo.

mad, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme