Advokát Hasenkopf podá trestní oznámení na Mynáře. Pro pomluvu

Advokát Pavel Hasenkopf podá ještě tento týden trestní oznámení na kancléře Vratislava Mynáře za pomluvu. Mynářova vyjádření považuje za výsměch. Spor o autorství amnestie mezi Hradem a jeho bývalým právníkem tak pokračuje. Před soudem se přitom obě strany dohodly na smíru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Hasenkopf

Pavel Hasenkopf | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Podle Vratislava Mynáře bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf musel žalobu na prezidenta stáhnout, protože neměl šanci uspět. A trvá na tom, že se Hasenkopf na přípravě amnestie podílel.

Kdyby ve smíru uzavřeném v pondělí u soudu bylo napsáno, že se Hasenkopf na amnestii nepodílel, Mynář by prý s takovým smírem nikdy nesouhlasil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor prezidentské kanceláře a právníka Hasenkopfa sleduje redaktorka Jana Čermáková

„Pan Hasenkopf musel stáhnout žalobu na Miloše Zemana, pan Hasenkopf musel stáhnout žalobu na Vratislava Mynáře. A když někdo stáhne žalobu, tak asi proto, že cítí, že nemá žádnou šanci. Tudíž nemohlo dojít k tomu, že by pan prezident Miloš Zeman uznal nějakou svoji chybu, protože žádnou neudělal,“ tvrdí Mynář.

Bývalý hradní právník považuje Mynářova vyjádření za výsměch a za popření pondělního smíru.

Znění smíru mezi Mgr. Pavlem Hasenkopfem a Českou republikou

Číst článek

„To, co pan Mynář řekl, v podstatě zcela popírá obsah i smysl toho včerejšího smírného prohlášení, a já na pana Mynáře ještě tento týden podám trestní oznámení pro pomluvu. A budu trvat na tom, aby se to dotáhlo až do konce,“ potvrzuje advokát.Mynář sám už nechce podnikat nic. Tímto dnešním vyjádřením prý považuje ze svého pohledu záležitost za uzavřenou.

Pavel Hasenkopf zažaloval prezidenta Zemana a kancléře Mynáře koncem loňského roku. Domáhal se "uvedení věci na pravou míru" a také finanční satisfakce. Mynář loni Hasenkopfa veřejně nazval jedním ze tří "spoluotců" amnestie. Toto tvrzení později převzal i prezident Zeman. Mimosoudní dohodu navrhla soudkyně Městského soudu oběma stranám už na konci července. Ještě před začátkem pondělního soudu trval Hasenkopf na tom, že se nedohodnou. Nakonec obě strany změnily názor.

Současný právník kanceláře prezidenta republiky Marek Nespala trvá na tom, že se Hasenkopf podílel na takzvané abolici, tedy na vyřešení dlouho trvajících trestních řízení.

„Nikde nevaroval nebo neupozorňoval na to, že do této kategorie by se mohla dostat i skupina obviněných či obžalovaných ze závažné hospodářské trestné činnosti nebo dokonce majetkové trestné činnosti,“ říká Nespala a dodává:

„A majetkovou trestnou činnost ani v tom smíru nemáme. To je to, co veřejnost nejvíc zajímá, to je H-systém, stíhání různých představenstev finančních institucí. A tam je to trestná činnost majetková, nikoli hospodářská.“

ČTK, Jana Čermáková, Kateřina Prachařová, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme