Interaktivní mapa informuje řidiče o dopravní situaci v Jihomoravském kraji

Možnost prohlédnout si vytíženost silnic nebo obsazenost brněnských parkovišť přináší nový internetový projekt Edits. Řidiči si tak mohou před cestou zkontrolovat, nakolik je jejich plánovaná trasa průjezdná. Systém by měl plně fungovat nejpozději do konce letošního roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doprava, dopravní zácpa, auto, auta, kolona (ilustrační foto)

Doprava, dopravní zácpa, auto, auta, kolona (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Na interaktivní mapě mají silnice barvy podle stupně plynulosti dopravy. Pokud svítí zeleně, nemají se řidiči čeho bát. Když je ale určitý úsek vybarven červeně, projedou místem se zdržením.

Systém zatím informuje převážně o plynulosti dopravy v Brně, do budoucna ale autoři počítají s rozšířením na celý Jihomoravský kraj.

Přibýt by měly také informace o sjízdnosti silnic během zimy nebo o dostupnosti parkování v centru města.

„Naše společnost provozuje městská parkoviště, která jsou vybavena závorovým systémem. Z těchto parkovišť jsme schopní poskytovat veřejnosti online data o jejich obsazenosti. Výsledek, který na webu lidé uvidí, se bude blížit reálné situaci,“ vysvětluje Antonín Havlíček z Brněnských komunikací.

Systém usnadní i cestování do zahraničí

Plynulost dopravy v Brně se zjišťuje pomocí údajů z vozidel městské hromadné dopravy. Každý trolejbus i autobus hlásí svoji polohu. Informace pak speciální program pospojuje a vypočítá z nich plynulost provozu na příslušném místě.

Autobusem denně míří do Suchdola na zemědělskou univerzitu 10 tisíc studentů | Foto: Mirko Kašpar

Pokud autobus či trolejbus jede určitým úsekem déle, než by měl, na mapě to ovlivní barevné označení.

Projekt Edits má také ulehčit cestování mezi jižní Moravou a sousedními regiony v Rakousku, Maďarsku a na Slovensku.

„Pokud se bude chtít někdo dostat na zastávku veřejné dopravy v Dolním Rakousku nebo ve Vídni, tak si díky projektu Edits může zadat přímo tu cílovou zastávku. Získá tak spojení z Brna nebo odkudkoli z jižní Moravy až do zastávky ve Vídni nebo Dolním Rakousku,“ popisuje výhodu Květoslav Havlík ze společnosti Kordis.

Petr Boháč, Anna Jadrná, Jakub Šustr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme