Americký fotbal hráčům poškozuje mozek, tvrdí studie. Příznaky poruchy se našly u 99 % profesionálů

Americký fotbal podle studie vědců z Bostonské univerzity způsobuje u valné většiny hráčů poškození mozku. Tyto příznaky mělo 99 procent bývalých hráčů profesionální zámořské ligy NFL. Ze 111 testovaných zesnulých profesionálů jen jediný neprokázal příznaky chronické traumatické encefalopatie (CTE).

Boston (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči amerického fotbalu

Hráči amerického fotbalu | Zdroj: Pixabay

"Není pochyb o tom, že lidé, kteří hrají americký fotbal, jsou tímto onemocněním ohroženi," uvedla neuroložka Ann McKeeová ve studii, kterou v úterý publikoval Journal of the American Medical Association.

Vědci zkoumali mozek 202 zemřelých hráčů, z toho většina působila v NFL. Ostatní byli hráči amerického fotbalu v nižších soutěžích, na vysokých či středních školách, a bylo jim od 23 do 89 let.

McKeeová však připustila, že vědci měli k dispozici pouze vzorky darované rodinami hráčů, které se zřejmě rozhodly do studie zapojit proto, že u fotbalistů se právě příznaky CTE projevily. Tato porucha vede k zániku mozkových buněk, depresi, agresi a demenci.

V minulých letech už američtí vědci upozorňovali na jiné případy hrozby poškození mozku při sportu. Jako nebezpečné zmiňovali zejména box a hlavičkování ve fotbale.

Samotná liga NFL poprvé připustila spojení mezi opakovanými zásahy do hlavy a poruchami mozku před rokem. Tehdy také přislíbila 100 milionů dolarů na patřičný výzkum. "Aby liga i hráči lépe porozuměli problému. NFL je odhodlána vědecký výzkum CTE podpořit a věnovat se oblasti prevence a léčby poranění hlavy," uvedl mluvčí soutěže Brian McCarthy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme