Bývalá lékařka z Brna si díky Ježíškově vnoučeti může sama měřit krevní tlak

Sedmdesátiletá Yvona Nechvátalová si přála vlastní digitální tlakoměr. Jako bývalá doktorka by si ráda měřila tlak sama na pokoji v Domě důstojného stáří v Brně. Přání jí splnilo Ježíškovo vnouče, kterým se stal reportér Českého rozhlasu Brno Tomáš Kremr.

Ježíškova vnoučata Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ježíškovo vnouče nadělovalo v Brně. Bývalá lékařka Yvona Nechvátalová si přála digitální tlakoměr. Vlevo reportér Českého rozhlasu Tomáš Kremr

Ježíškovo vnouče nadělovalo v Brně. Bývalá lékařka Yvona Nechvátalová si přála digitální tlakoměr. Vlevo reportér Českého rozhlasu Tomáš Kremr | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

„Mám vysoký tlak a lítá mně to nahoru dolů,“ vysvětlovala paní Nechvátalová reportérovi, proč si přála právě digitální měřič krevního tlaku. Když jí ho reportér Českého rozhlasu předal, měla velkou radost a hned ho vyzkoušela. Tlak měla v pořádku.

Smích při cestě vlakem a vzpomínání na práci. Ježíškova vnoučata plní další přání seniorů

Číst článek

V Domě důstojného přání v brněnských Maloměřicích Yvona Nechvátalová pobývá tři roky a Ježíšek se jí v posledních letech vyhýbal. „Nemám nikoho, kdo by mi nosil dárky,“ vysvětluje.

Projektový manažer Domu důstojného stáří Daniel Zásměta nejdřív moc nevěřil, že bude přání vyplněno.

„S kolegou jsme byli naprosto fascinovaní tím, že žádost, kterou jsme tam dali, byla skutečně splněna, a to snad během několika hodin,“ pochvaluje si Zásměta.

Seniorům v Domě důstojného stáří splnilo přání ještě jedno Ježíškovo vnouče. Na jaře je vezme na výlet do muzea knoflíkářství v Senetářově.

Do projektu Ježíškova vnoučata se můžou přihlásit další domovy seniorů. Zájemci najdou podrobnosti na webu www.jeziskovavnoucata.cz.

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz. A sledujte facebook Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata.

Tomáš Kremr, ber Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme