Plnit sny si člověk může v každém věku. Seniorka v 91 letech plánuje tandemový seskok

Plnit sny si člověk může v každém věku. Jednadevadesátiletá paní Marie z domova pro seniory v Tmavém Dole na Trutnovsku chtěla vidět svět seshora. Přála si proto tandemový seskok. A Ježíškova vnoučata jí to splnila.

Tento článek je více než rok starý.

Ježíškova vnoučata Tmavý Důl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paní Marie chce v 91 letech vidět svět seshora. Ježíškova vnoučata jí darovala tandemový seskok

Paní Marie chce v 91 letech vidět svět seshora. Ježíškova vnoučata jí darovala tandemový seskok | Foto: Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

Ježíškova vnoučata splnila 91leté seniorce neobvyklé přání. „Doneslo se nám, že byste chtěla vidět svět seshora a skočit si tandemový seskok. Rádi bychom vám tohle přání splnili,“ říkají a předávají paní Marii certifikát na tandemový seskok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Seniorka chce v 91 letech vidět svět seshora. Ježíškova vnoučata jí darovala tandemový seskok. Natáčela Jana Házová

„Poletí se mnou? Sestřička moje se bojí,“ ptá se penzistka. „Když si budete přát, abychom s vámi skočili, tak s vámi skočíme,“ ujišťují ji Ježíškova vnoučata.

Ještě pro ni mají jeden dáreček, aby si zkrátila čekání na seskok. „A ještě jsme vám upekli něco dobrého,“ předávají zabalený štrůdl.

Tandemový seskok si vyzkouší na jaře. „Zatím se tím nechci nějak vzrušovat, protože do jara se ještě může přihodit ledacos. Věřím, že to dopadne dobře,“ přibližuje své pocity paní Marie.

Přání seniorce splnily Šárka Holzbachová a Jana Machková. Nebyly ale samy. „Je nás pět kamarádů. Rozhodli jsme se, že tyto Vánoce chceme udělat někomu radost. Všichni jsme dobrodružných povah a vaše přání nás hrozně nadchlo,“ vysvětlují. „Děkuju moc,“ dodává paní Marie.

Ježíškova vnoučata

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit.

Projekt zaujal i Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich už tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek nebo přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz.

Pokud si žádné nevyberete, můžete třeba přispět na dražší dárky přes portál Slevomat. A sledujte facebook Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata.

Ježíškova vnoučata doplňoval také tematický týden o životě penzistů v Česku s názvem Tahle země bude pro starý. Český rozhlas se zaměřil na problematiku stáří a stárnutí populace. Na serveru iROZHLAS.cz si můžete seriál pod označením Země seniorů připomenout.

Jana Házová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme