Obecní firmy se před veřejností neschovají, potvrdil Ústavní soud

Povinnost poskytovat informace se i nadále vztahuje na všechny firmy, které jsou stoprocentně ovládané státem nebo obcí. Nic na tom nemění ani fakt, že jde o dceřinou společnost.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská plynárenská.

Pražská plynárenská. | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Fotobanka Profimedia

První senát Ústavního soudu pod vedením soudce zpravodaje Jaroslava Fenyka ve středu zamítl ústavní stížnost firmy Pražská plynárenská Servis distribuce, a. s., a definitivně tak potvrdil, že zmíněná firma musí odpovídat veřejnosti na její otázky.

Na začátku sporu byl pražský pirátský zastupitel Adam Zábranský, který podle zákona o svobodném přístupu k informacím po dceřiné společnosti Pražské plynárenské požadoval seznam členů představenstva a informace o výši jejich odměn. Zmíněná Pražská plynárenská Servis distribuce něco takového odmítala s argumentem, že je soukromou firmou a s veřejností se bavit nemusí.

Zábranskému daly původně zapravdu Městský soud v Praze i Nejvyšší správní soud, společnost se ale obrátila k Ústavnímu soudu, který jí však také nevyhověl.

Soudce Fenyk opět zdůraznil závěry dřívějšího nálezu Ústavního soudu, který právo na informace zúžil pouze na ty firmy, které jsou městem či státem vlastněné stoprocentně.

To je případ i uvedené společnosti Servis distribuce, přitom fakt, že ona sama je "jen" dceřinou společnostní městské firmy, v tom nehraje roli.

Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme