Trump pozval Babiše do Bílého domu. ‚Nebyla to soutěž mezi mnou a prezidentem,‘ reagoval premiér

Americký prezident Donald Trump pozval českého premiéra Andreje Babiše (ANO) do Bílého domu, uvedl na twitteru velvyslanec USA v České republice Stephen B. King. Jde o „symbol našich silných bilaterálních vztahů,“ napsal velvyslanec. Andrej Babiš pozvání potvrdil. „Informoval mě americký velvyslanec v Praze, že jsem dostal pozvání do Bílého domu na 7. března,“ řekl Babiš Radiožurnálu.

Praha (Aktualizováno: 17:31 20. 2. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům

Bílý dům | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0,©

O pozvání Babiše do Bílého domu chtěl při své návštěvě Spojených států usilovat ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který do Washingtonu odletěl ve středu. Petříček chtěl jednat i o možnosti pozvání pro českého prezidenta Miloše Zemana.

Český premiér řekl, že by se rád vyhnul slovu „usilovat“. „Nebyla žádná soutěž mezi mnou a prezidentem. To pozvání jsem dostal, protože prezident Trump má výkonnou moc a v rámci našeho politického uspořádání je výkonná moc v rukou vlády,“ řekl Babiš.

„Je to vyvrcholení našich vztahů se Spojenými státy. Tento rok si připomeneme 20 let vstupu do NATO. Naše vztahy byly za poslední dobu velice intenzivní, byl tu Paul Ryan, ministr energetiky Rick Perry, ministr obrany James Mattis,“ dodal Babiš s tím, že se na návštěvu těší.

I’m pleased to report that President Trump has extended an official invitation to Prime Minister @Andrej Babiš to visit Washington on March 7 as a symbol of our strong bilateral relationship. A White House announcement is forthcoming soon. @Úřad vlády ČR

16:22 – 20. 02. 2019

51 172

České ministerstvo zahraničí na twitteru uvedlo, že krok Spojených států vítá. „Jde o úspěch české diplomacie, který jen podtrhuje výbornou úroveň česko-amerických vztahů. Ministr Tomáš Petříček bude ve Washingtonu jednat o agendě schůzky na nejvyšší úrovni,“ uvedlo ministerstvo.

Schůzka na nejvyšší úrovni

Petříček v úterý řekl, že o schůzce na nejvyšší úrovni bude jednat s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem v pátek. „Já jsem přesvědčen, že je reálné, že se podaří domluvit schůzku na té nejvyšší úrovni. Mám signály, že tam ze strany amerických partnerů je zájem,“ dodal Petříček.

Babiš v úterý při návštěvě Izraele řekl, že Petříčka nepověřoval, aby mu setkání s Trumpem dojednal. „Určitě pan Petříček nemá za úkol něco dojednávat. Pokud jsou nějaké schůzky, tak si je dojednávám sám,“ řekl novinářům. Lidové noviny v první polovině února napsaly, že Babiš po cestě do USA netouží. Podle deníku je důvodem nejistota premiéra, jaká by byla reakce Hradu na takovou cestu.

Prezident Zeman o pozvání do Bílého domu dlouhodobě usiloval. Český prezident jako jeden z mála světových politiků veřejně podpořil Trumpa už během volební kampaně v roce 2016. Po Trumpově zvolení Hrad uvedl, že český prezident dostal pozvání na schůzku s novým americkým prezidentem na jaro 2017, setkání se ale dosud neuskutečnilo.

V neděli 10. února ale s odvoláním na velvyslance Kinga uvedl, že schůzka s jeho americkým protějškem je nepravděpodobná. Český prezident se s americkým velvyslancem setkal 13. února.

Ruští agenti

„Trump je obviňován, že je ruský agent. A já jsem také obviňován, že jsem ruský agent. Kdyby se setkali dva ruští agenti, tak by to nebylo ono,“ citoval Zeman myšlenku z Kingova setkání se studenty právnické fakulty v pořadu Press klub Frekvence 1.

Dveře do Bílého domů má více pootevřené Babiš, říká ministr Petříček před cestou do USA

Číst článek

Zopakoval, že ho Trump po svém zvolení do Bílého domu telefonicky pozval, pak ale podle něj nastalo mlčení.

‚Lepší podnikatel‘

Babiš Trumpovi po jeho zvolení gratuloval, zároveň ale uvedl, že americký prezident nebyl ve své předchozí činnosti příliš úspěšný byznysmen. „Já se vší skromností jsem trošku lepší podnikatel, protože jsem nikdy nezbankrotoval a moje firma, co jsem slyšel, zatím platí svoje závazky,“ uvedl tehdy.

Hospodářské noviny koncem ledna napsaly, že Babišovi otevřela cestu do Washingtonu kauza Huawei. Před hardwarem a softwarem čínské společnosti varoval před Vánocemi český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který je označil za bezpečnostní riziko. Spojené státy o rizicích spojených s čínskými komunikačními společnostmi mluví dlouhodobě.

ČTK, och Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme