Když vy nám hovězí, my vám pivo, reaguje polský ministr na kontroly masa dováženého do Česka

Nenecháme se vydírat, pokud budeme muset, oplatíme kontroly polského masa kontrolami českých výrobků, řekl ve středu navečer polským novinářům tamní ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski. Zmínil například dovoz českého piva. Reagoval tak na českého ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD), který oznámil, že stát zavádí kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před uvedením na trh.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Varšava (Aktualizováno: 11:33 21. 2. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský prezident Andrzej Duda a polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski při ochutnávce polského hovězího masa

Polský prezident Andrzej Duda a polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski při ochutnávce polského hovězího masa | Zdroj: Ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi

„Část zemědělců mi říká napřímo: je třeba začít kontrolovat velmi pečlivě české pivo. Můžeme velmi pozorně zkontrolovat, jestli vždy odpovídá teplota, trvanlivost, obsah sladu, alkoholu. A další parametry,“ řekl polský ministr zemědělství a rozvoje venkova Jan Krzysztof Ardanowski radiu TOK FM.

Politik tak reagoval na ohlášení zavedení kontrol polského hovězího masa dováženého do Česka.

Polské ministerstvo zemědělství ve čtvrtek nechtělo uvádět k možným kontrolám českých potravin podrobnosti. „Ministr neuvedl harmonogram, neuvedl termíny ani čísla, řekl, že zvažujeme takovou možnost,“ řekla serveru iROZHLAS.cz vedoucí tiskového oddělení ministerstva Małgorzata Książyková.

Też możemy sprawdzać czy zawsze temperatura jest odpowiednia, daty ważności, zawartość słodu, alkoholu. Nie chcę odpłacać pięknym za nadobne, ale jeżeli będziemy szantażowani nie mamy innego wyjścia - Ardanowski o "odwetowych" kontrolach czeskich produktów, np... piwa @Informacje TOK FM

18:10 – 20. 02. 2019

1 3

„Nechci oplácet stejnou mincí, ale pokud budeme pořád vydíráni, jestli někdo bude hrát svou vnitropolitickou hru, a je jedno, jestli to je Česko nebo jiná země, a jestli někdo bude pomlouvat polské potraviny, nemáme jiné východisko a také začneme velmi precizně kontrolovat,“ řekl ve středu Ardanowski ministr s tím, že v Česku i na Slovensku jde o konkurenční boj proti kvalitním polským potravinám, a že věc podněcují i sami politici.

Do Česka se dostalo polské hovězí maso nakažené salmonelou. Podle ministerstva šlo o 700 kilogramů

Číst článek

Ministr Miroslav Toman ve středu na tiskové konferenci oznámil, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno ve středních Čechách u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely.

„Maso od příjemce zásilky putovalo k několika dalším odběratelům. Státní veterinární správa nyní u těchto subjektů prošetřuje, zda již bylo spotřebováno. Z prodeje stažené maso bude neškodně odstraněno v asanačním podniku,“ řekl Toman. Česko v reakci na to zavede od čtvrtka kontroly polského masa.

Na to má podle polského ministra každý stát právo. „Není ale možné zavádět jednostranné zákazy. Češi už to kdysi s polskými potravinami zkoušeli, a Evropská komise jim dost brutálně vzkázala, že není možné porušovat zásady obchodu uvnitř EU,“ dodal Ardanowski, který ve středu s prezidentem Andrzejem Dudou podpořil producenty polského hovězího ochutnávkou masa.

„Dokonalé. Velmi dobré. Skvělé, to je skvělé,“ komentoval podle televize Polsat ochutnávku Duda. „Chutné a bezpečné,“ zdůrazňoval ministr. „V Česku se polské hovězí prodává jako argentinské, které je považováno za nejlepší na světě,“ podotknul pak Ardanowski.

Na počátku byla reportáž z jatek

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.

Veterináři již dříve uvedli, že maso z problémových polských jatek, které šlo do Prahy, v sobě nemělo salmonelu. Už dříve vyloučili přítomnost veterinárních léčiv, smyslově bylo také v pořádku. Nyní příchozí maso z těchto jatek nepocházelo.

Výběr hlavních událostí kolem dovozu hovězího masa z problematických polských jatek:

27. ledna - Polská televize TVN24 odvysílala reportáž, ve které popsala podezřelé praktiky na jatkách v Mazovském vojvodství na východě země. Na nich poráželi zjevně nemocné kusy dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části jejich masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo 15 kusů nemocného dobytka.

28. ledna 2019 - Český ministr zemědělství Miroslav Toman jednal o problému s polským protějškem Krzysztofem Ardanowským, kterého požádal o oficiální informace. Státní veterinární správa (SVS) se obrátila na polské orgány s žádostí o informaci, zda závadné maso mohlo zamířit do ČR.

29. ledna - Polské dozorové orgány informovaly české ministerstvo zahraničí, že maso z podezřelých jatek nebylo vyvezeno do zahraničí, tedy ani do ČR. Jatka, kterých se kauza týká, byla uzavřena a dělají se v nich kontroly.

30. ledna - Slovenská veterinární a potravinářská správa uvedla, že maso z jatek porážejících nemocné krávy dostali tři podnikatelé na východě země. České ministerstvo zemědělství informovalo, že polské maso mířilo do šesti zemí Evropské unie a že podle polské strany se do ČR nedostalo.

31. ledna - Šéf polské veterinární správy Pawel Niemczuk oznámil, že se ze země vyvezlo 2,7 tuny hovězího masa z jatek, kde se porážely nemocné krávy. Maso se dostalo do deseti zemí EU včetně Francie, Švédska nebo Finska, Česká republika mezi nimi podle Niemczuku nebyla.

1. února - Ministr Toman řekl, že se maso z problematických polských jatek dostalo i do ČR. Zhruba 300 kilogramů hovězího se objevilo v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem. Toman také řekl, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, protože se informace od něj měnily. Ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád uvedl, že maso nemusí být závadné, ale zpracovávalo se v závodech, kam šla i problematická zvířata. Podle informací Evropské komise byly skandálem vedle Polska, ČR nebo Slovenska zasaženy Německo, Francie, Španělsko, Estonsko, Finsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Švédsko a Portugalsko.

2. února - Podle SVS se polovina z dodávky problémového masa, které se dostalo do ČR, vrátila zpátky do Polska, nebo byla zadržena ve skladu obchodníka.

3. února - Polská jatka, na kterých byly poráženy nemocné krávy, byla vyřazena ze seznamu závodů, jež mají povoleno prodávat svou produkci.

4. února - Mluvčí SVS Petr Vorlíček oznámil, že ze zhruba 300 kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek, které se dostalo do ČR, se 137 kilogramů prodalo spotřebitelům nebo restauracím. Ministr zemědělství Toman zopakoval, že ČR zvažuje zákaz dovozu hovězího masa z Polska. Do Polska přijeli inspektoři EU, aby vyšetřili podrobnosti skandálu. Aféra už měla dopad na polský vývoz, ceny hovězího z Polska začaly výrazně klesat.

5. února - Ministr Toman telefonicky jednal s polským kolegou Ardanowským. Ten mu řekl, že polská jatka budou pod stálým kamerovým dohledem, změna bude schválena do konce března. Zároveň skončí praxe, kdy mohli státní inspektoři delegovat dozor na jatkách na soukromé veterináře.

6. února - Toman řekl, že některé pražské restaurace, které odebíraly hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské. Ministr také prohlásil, že v pražské restauraci U Moťáka bylo v rámci prošetřování kauzy polského hovězího nalezeno 31 kilogramů masa označeného za české, podle SVS u masa nebylo možné dohledat původ a datum zamražení, proto veterináři rozhodli o jeho likvidaci. Podnik se cítí poškozen a zvažuje právní kroky vůči ministerstvu zemědělství.

7. února - V mase z problematických polských jatek nebyla v ČR zjištěna zdraví nebezpečná salmonela. Následné kontroly Státní veterinární správy (SVS) ale odhalily, že některé pražské restaurace vydávají polské maso za české.

8. února - Po kontrolách téměř 1300 jatek Evropskou komisí polský ministr zemědělství Ardanowski řekl, že inspektoři nezaznamenali nějaká dramatická odhalení.

20. února - Ministr Toman oznámil, že stát zavádí od 21. února kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího dovezeného z Polska. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího, které bylo skladováno ve středních Čechách u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme