CVVM: Volby by v únoru vyhrálo hnutí ANO se třiceti procenty hlasů. ODS dohnala Piráty

Únorové volby do Poslanecké sněmovny by opět vyhrálo hnutí ANO se zhruba třicetiprocentním ziskem hlasů, podobně jako v lednu. Vyplývá to z pátečního volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební model CVVM - únor 2019

Volební model CVVM - únor 2019 | Zdroj: Infogram

ANO by podle CVVM získalo v únoru 30,5 procenta hlasů, což je o půl procentního bodu méně než v lednu.

CVVM: Z představitelů státu lidé nejvíc věří Zemanovi s Rychetským, nejhůř dopadli Kalousek a Babiš

Číst článek

ODS se opětovně přiblížila k Pirátům, obě uskupení by měla shodně 14,5 procenta hlasů, a to díky meziměsíčnímu posílení ODS o půldruhého procentního bodu.

ČSSD naopak od ledna mírně oslabila na aktuálních 11 procent, čímž se vrátila přibližně na úroveň srovnatelnou s posledními šetřeními loňského roku, uvedlo CVVM. Sociální demokraté tak jen těsně předstihli KSČM s deseti procenty.

Kolem pětiprocentní hranice pro vstup do sněmovny se pohybovaly KDU-ČSL, SPD a STAN. Lidovci zůstali stejně jako v lednu na pěti , TOP 09 na třech procentech.

Starostové si polepšili o jeden procentní bod na 4,5 procenta, což by byl podle modelu i zisk SPD. U lidovců, Starostů ani SPD by nebylo podle CVVM jisté, zda by se jejich zástupci do sněmovny dostali či nedostali.

Pokud by se v únoru 2019 konaly sněmovní volby, podle tak vlastního vyjádření by se jich zúčastnilo 63 procent českých občanů.

Volební model připravilo CVVM na základě odpovědí 783 respondentů starších 18 let v šetření, které provedlo mezi 2. a 13. únorem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme