Stát loni vybral na daních přes bilion, o 62 miliard meziročně víc. Nejvíce na pohonných hmotách

Stát loni vybral na daních celkem 1,042 bilionu korun. Výběr daní tak meziročně vzrostl o víc než 62 miliard. Ve srovnání s rokem 2014 vybral stát na daních o 236 miliard korun víc. Ve státním rozpočtu loni skončilo 727 miliard, dalších 295 miliard dostaly podle zákona o rozpočtovém určení daní kraje a obce. Téměř 20 miliard dostal Státní fond dopravní infrastruktury.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze (ilustrační foto)

České peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Uvedla to vláda ve státním závěrečném účtu za loňský rok, který předložila sněmovně. Nejvíc rostl výběr daně z přidané hodnoty a daně z příjmů fyzických osob. Zvýšil se také výběr spotřebních daní.

Poslanci schválili rozšíření EET, nově se dotkne i řemeslníků a lékařů

Číst článek

Od zaměstnanců stát vybral víc než 193 miliard. Negativně působilo například zvýšení daňové slevy na jedno dítě o 1800 korun ročně, pozitivní vliv měla mimo jiné vyšší zaměstnanost a růst mezd, uvádí materiál.

Na DPH stát vybral 413 miliard korun. Daň z přidané hodnoty patří mezi sdílené daně, o které se dělí státní rozpočet se samosprávami. Obce dostávají 23,58 procenta a kraje 8,92 procenta. Samotný státní rozpočet tak získal 279 miliard.

Vládě se však asi o dvě miliardy nepodařilo vybrat na DPH tolik, kolik plánovala. Podle kabinetu bylo hlavním důvodem to, že se nepodařilo zavést třetí a čtvrtou vlnu elektronické evidence tržeb. Tato fáze se má týkat hlavně řemeslníků nebo například zemědělců. Příslušný zákon sněmovna schválila teprve začátkem června.

Pohonné hmoty

Vyšší výběr DPH lze podle vlády přičíst ekonomickému růstu a vyšší účinnosti jejího výběru. Vláda odhaduje, že EET měla celkový pozitivní dopad na rozpočet v objemu 4,2 miliardy korun. Poslanci Pirátů však vládu často obviňují, že přínosy EET nadsazuje.

Cigarety dražší o deset procent, lihoviny o třináct. Vláda schválila návrh ministerstva financí

Číst článek

Výběr spotřebních daní se zvýšil meziročně o 4,6 miliardy korun na 167,4 miliardy. Z toho přes osm miliard dostal Státní fond dopravní infrastruktury. Jen na spotřebních daních z pohonných hmot vybral stát 90 miliard a podle vlády šlo o nejvyšší částku od zavedení spotřebních daní v roce 1993. Za růstem stál vyšší prodej pohonných hmot, hlavně nafty.

„Hlavní důvody nárůstu lze spatřovat zejména v dobré ekonomické situaci, aktivnějším přístupu spotřebitelů, ve vytvoření příznivých podmínek pro obchod a zlepšení životní úrovně domácností. Vyšší spotřebu pohonných hmot podporuje i zájem o tankování ze strany tranzitní kamionové dopravy, protože s výjimkou Polska jsou ceny pohonných hmot v okolních státech vyšší než ceny pohonných hmot v České republice,“ uvedla vláda.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme