Kybernetický úřad: Za červnovým útokem na ministerstvo zahraničí stojí cizí stát

Za červnovým kybernetickým útokem proti ministerstvu zahraničí stojí cizí státní moc. Vyplývá to z informací Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Úřad to sdělil senátnímu výboru pro obranu a bezpečnost. Výbor v úterý v usnesení vyzval vládu, aby kybernetické bezpečnosti věnovala veškerou pozornost a rozpočtové prostředky.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 16:28 13. 8. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za nejbezpečnější opatření považují odborníci odpojit se od počítače úplně

Kybernetická bezpečnost je v posledních měsících široce diskutovaným tématem, a to právě kvůli zabezpečení státních úřadů. Ilustrační foto | Foto: stock exchange, Jakub Krechowicz

O kybernetickém útoku informoval koncem července Deník N. „Ve věci napadení počítačových systémů ministerstva zahraničních věcí, o níž se zmiňujete, vedeme úkony trestního řízení,“ potvrdila mu tehdy mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Iva Knolová.

Hamáček: Musíme si vybrat, co zabezpečíme. V evidenci docházky hackeři nic zajímavého nenajdou

Číst článek

Deník N  - s odkazem na tři vysoce postavené, nicméně nejmenované zdroje ze státní správy - uvedl, že za útokem stálo Rusko. Informaci posléze potvrdil Radiožurnálu další vysoce důvěryhodný zdroj.  NÚKIB nicméně na přímý dotaz odmítl odpovědět, která cizí mocnost za útokem stála. Ruské velvyslanectví označilo informaci Deníku N o možné zodpovědnosti GRU za spekulaci a záležitost nechtělo dále komentovat.

Informaci o tom, že napadení systémů resortu zahraničí šlo z cizího státu, potvrdil redakci iROZHLAS.cz s odvoláním na kybernetický bezpečnostní úřad senátor Pavel Fischer (nez.).

„Tohle máme skutečně od NÚKIBu, ale nechci to dále nějak zdrojovat, bylo to na pracovní úrovni,“ řekl a dodal, že zprávu se senátoři dozvěděli před jednáním bezpečnostního výboru.

Andrej Babiš Radiožurnálu řekl, že útokem se bude po skončení vládních prázdnin od příštího týdne zabývat Bezpečnostní rada státu, která řešila i minulé útoky. Odmítl, že by se útoky týkaly obecně českých ministerstev. „Je potřeba, aby to pan ministr (Tomáš Petříček z ČSSD, pozn. red.) řešil a aby NÚKIB konkrétně doporučil, jak tomu zabránit. Není to plošný problém, je to problém ministerstva zahraničních věcí,“ uvedl Babiš.

„My samozřejmě bereme vážně tyto kybernetické útoky, ale co se týká ministerstva zahraničních věcí, tam jsou opakovaně problémy delší dobu a je otázka, proč to ten resort neřeší. Je to už několik let, co se vyskytují tyto problémy, minule tam byly nějaké hacknuté e-maily a tak dále,“ řekl Babiš v odkaze na útoky na elektronickou poštu ministerstva z let 2016 a 2017.

„Je to o prostředcích, ale také o vůli to řešit. A pokud to několik let ministerstvo zahraniční neřeší a jsou tam opakované tyto věci, tak je to hlavně problém tohoto resortu a pokud vím, tak v rámci vyjednávání o rozpočtu pan ministr nekladl nějaký speciální důraz na kybernetickou bezpečnost,“ dodal premiér.

Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) ministerstvo zahraničí na řešení situace „několik měsíců intenzivně pracuje“ v součinnosti s resortem vnitra a Národní agenturou pro komunikační a informační technologie, uvedl pro Radiožurnál.

Jak s bezpečností?

Kybernetická bezpečnost je v posledních měsících široce diskutovaným tématem, a to právě kvůli zabezpečení státních úřadů.

Například ministerstvo vnitra se ale plánu na zpřísnění bezpečnostních požadavků na resortní počítačové systémy koncem června postavilo. Podle Hamáčka by to totiž vyšlo dráž než případné odstranění následků hackerského útoku.

„Zabezpečení informačních a komunikačních technologií na stejnou úroveň, která je stanovena pro významné informační systémy, představuje významnou finanční zátěž, která nemusí odpovídat možným následkům, k jejichž vzniku by mohlo v důsledku kybernetického útoku na tyto systémy dojít,“ napsal Hamáček do předkládací zprávy, kde jeho resort navrhoval vládě, aby plánované zpřísnění bezpečnostních požadavků zrušila.

Později ale ministerstvo svůj pohled na věc změnilo. Sám Hamáček připustil, že některé systémy v režii resortu budou potřebovat lepší zabezpečení.

dok, tch, mag, voh, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme