Půl roku s Apple Pay: Češi přes mobil utratili šest a půl miliardy korun

Téměř 15 milionů plateb a šest a půl miliardy utracených korun - taková je zatím bilance platební metody Apple Pay v Česku. Tu některé banky spustily přesně před půl rokem. Češi si přitom placení mobilem a taky chytrými hodinkami oblíbili a někomu dokonce úplně nahrazují platební kartu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stačí vyfotit kartu, potvrdit a začít používat Apple Pay.

Stačí vyfotit kartu, potvrdit a začít používat Apple Pay. | Zdroj: Fotobanka Smartmockups.com

Apple Pay za uplynulých šest měsíců aktivovalo zhruba 300 tisíc Čechů. První nedočkavci si své platební karty do mobilu přidávali hned první den ráno a dopoledne. Banky jich napočítali zhruba 45 tisíc. Podle produktového manažera mBanky Pavla Vlčka šlo hlavně o fanoušky technologií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak moc lidé využívají platební metodu Apple Pay a kolik přes ni utratili?

„Na začátku je obrovský nástup, protože technologičtí nadšenci, kteří si chtějí takovou službu zřídit, už na to netrpělivě čekají, měsíce dopředu se ptají, kdy už ta služba konečně bude. Potom je samozřejmě křivka ploší,“ vysvětluje Vlček.

Kolik Čechů službu pravidelně využívá, není jasné. Průměrně ale lidé zaplatí přes Apple Pay zhruba 80 tisíc nákupů za den. Aktuálně nabízí platby celkem sedm bank - kromě mBanky taky třeba Česká spořitelna, Moneta nebo Komerční banka. Další banky - jako Raiffeisenbank nebo ČSOB chtějí Apple Pay spustit ještě letos. Podle mluvčího ČSOB Patrika Madleho by to mohlo být na podzim.

„Naší prioritou je, aby byly služby dostupné pro všechny platební karty ČSOB. Spuštění placeni Apple Pay a Google Pay interně testujeme a pro klienty ČSOB spustíme na podzim,“ uvedl Madlý.

Alternativní služby

Právě kvůli tomu, že Apple Pay v únoru nespustily všechny banky, sáhli někteří majitelé iPhonu po alternativních aplikacích, které novinku nabízejí - třeba britská služba Revolut nebo české Twisto.

Česko je v chytré komunikaci na evropské špičce. Ke spojení s občany ji používá už desetina obcí

Číst článek

„V těch týdnech, co nastávaly, jsme přidali přibližně deset tisíc nových klientů. Pro nás to byl nejsilnější měsíc tento rok,“ potvrzuje šéf Twisto Michal Šmída.

Podle Šmídy ale lidé přes mobil utrácejí častěji než přes platební kartu, a to až o 30 procent. „Průměrný uživatel Apple Pay dělá za měsíc 25 transakcí. S běžnými platebními kartami ale udělá v rozmezí 10 až 15 plateb měsíčně,“ dodal.

Platit mobilem můžou taky majitelé telefonů s operačním systém Android - a to přes službu Google Pay. Zájem o ni je ale ve srovnání s Apple Pay zhruba poloviční. Podle manažera pro platební karty v Monetě Jana Hrušky přibývá také lidí, kteří platí hodinkami Garmin a Fitbit.

„Evidujeme trojnásobný nárůst počtu uživatelů za posledních pět měsíců. Vysvětlujeme si to módním trendem a zároveň důrazem na zdravý životní styl našich klientů,“ říká Hruška.

Rozmachu placení mobilem napomáhá taky ochota Čechů hradit nákupy bezkontaktně, jak dodává Marcel Gajdoš, generální ředitel karetní společnosti Visa pro Česko. „Když se podíváme do okolních zemí, jako je Německo nebo Rakousko, zjistíme, že tam není bezkontaktní platební tak rozšířené,“ říká Gajdoš.

Bezkontaktně Češi zaplatí zhruba 80 procent nákupů kartou.

Jakub Horáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme