Bude čas na debatu o brexitu? Johnson přeruší jednání britského parlamentu do 14. října, královna souhlasí

Premiér Boris Johnson potvrdil spekulace médií o tom, že přeruší jednání britského parlamentu. Poslanci by tak zřejmě neměli čas zabránit legislativní cestou brexitu bez dohody. S informacemi ve středu ráno přišel server BBC a další média ve Velké Británii. Přerušení bude trvat až do 14. října, kdy by v parlamentu měla tradičně promluvit královna Alžběta II. Johnson s ní o svém plánu na přerušení již hovořil a ona jej odpoledne schválila.

Aktualizováno Londýn (Aktualizováno: 16:10 28. 8. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boris Johnson

Boris Johnson | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Tato vláda je skvělá a má plán,“ řekl k tomu. Že by přerušení jednání bylo urážkou demokracie, odmítá. 

Podle agentury Reuters popřel, že by chtěl poslancům bránit v narušení jeho brexitových plánů. Členové Dolní sněmovny budou mít podle něj na debatu o brexitu před klíčovým unijním summitem 17. října dost času.

Královna Alžběta II. Johnsonův návrh schválila ve středu odpoledne. Oznámil to v prohlášení poradní sbor královny, který se nachází na zámku Balmoral ve Skotsku. Podle sdělení má akutální schůze parlamentu skončit mezi 9. a 12. zářím. 

‚Shodujeme se, že budeme pracovat společně.‘ Britská opozice oznámila spolupráci proti brexitu bez dohody

Číst článek

Blížící se brexit

Johnson dává opakovaně najevo, že země bez jakýchkoli pochybností z evropského bloku pod dvou dřívějších odkladech odejde 31. října, ať už s dohodou o podmínkách tohoto kroku dojednanou s Bruselem, nebo bez dohody. Parlament je ale proti „divokému brexitu“. Do termínu odchodu Británie z EU zbývá 64 dní, politiky tedy tlačí čas.

Dolní sněmovna po letní přestávce znovu zasedne v úterý. Vláda chce, aby zasedání bylo přerušeno od druhého zářijového týdne až do 14. října, kdy by jej tradičně slavnostně zahájila panovnice. Její projev pravidelně oznamuje vládní program pro nadcházející parlamentní zasedání. Poslanci by o něm pak podle Johnsona mohli hlasovat 21. nebo 22. října.

Ve středu ministerský předseda rovněž oznámil, že vláda začne jednat s opozicí o tom, jak v parlamentu prosadit novou brexitovou dohodu, pokud se ji s EU podaří dojednat.

Kritika z opozice i vlastních řad

Šéf labouristů Corbyn odsoudil Johnsonův postup jako bezohledný. Podle něj ohrožuje demokracii, a proto se Corbyn pokusí příští týden najít legislativní způsob, jak přerušení zasedání zabránit. Následně chce „v určitém okamžiku“ vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Předseda Dolní sněmovny, konzervativec John Bercow označil Johnsonův záměr za ústavní nehoráznost. Naopak severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), která kabinet podporuje, premiérův postoj uvítala.

Mezi kritiky ohlášeného postupu je i lídr poslaneckého klubu Skotské národní strany Ian Blackford, jenž označil Johnsona za „diktátora“ bez mandátu a bez většiny.

Také bývalý ministr financí Philip Hammond, který je odpůrcem brexitu bez dohody, označil pokus o přerušení schůze za hluboce nedemokratický a neústavní krok.

Vlivný vládní prounijní poslanec Dominic Grieve prohlásil, že po tomto kroku zesílila pravděpodobnost, že parlament bude hlasovat o nedůvěře vládě. Dodal, že pro poslance jako je on bude těžké vládu podpořit.

Petice proti premiérovi

Na oficiálním webu Dolní sněmovny vznikla proti Johnsonově postupu petice, která několik hodin po založení dosáhla 100 tisíc podpisů, a bude se jí tak muset zabývat parlament. V 15.30 SELČ už měla přes 280 tisíc podpisů.

V reakci na vývoj kolem brexitu oslabila zhruba o procento britská libra. Kolem 13.00 SELČ vůči dolaru ztrácela 0,6 procenta na 1,2210 USD. Během středečního dne sestoupila až na 1,2156 USD, nejníže za šest dnů. K euru pak libra odepisovala 0,5 procenta na 1,1020 eura.

V uplynulých dnech přitom libra zpevňovala v naději, že se podaří zabránit brexitu bez dohody.

mpr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme