Bezpečnostní poradce Bílého domu skončil ve funkci. Trump mu vzkázal, že jeho služby už nejsou potřeba

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton na prezidentovu žádost v úterý ráno rezignoval. Donald Trump to oznámil na twitteru s tím, že nástupce chce jmenovat příští týden.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton.

John Bolton byl ve funkci od dubna 2018 | Foto: Kevin Lamarque | Zdroj: Reuters

„Informoval jsem minulou noc Johna Boltona, že jeho služby v Bílém domě již nejsou potřebné,“ napsal Trump. Dodal, že Bolton rezignoval v úterý ráno.

I informed John Bolton last night that his services are no longer needed at the White House. I disagreed strongly with many of his suggestions, as did others in the Administration, and therefore....

17:58 – 10. 09. 2019

16119 65598

Jinou verzi událostí nabídl Bolton, který na twitteru napsal, že rezignaci prezidentovi nabídl on sám.

Trump na to podle něj reagoval slovy: „Promluvme si o tom zítra.“

I offered to resign last night and President Trump said, "Let's talk about it tomorrow."

18:10 – 10. 09. 2019

15854 52660

Agentura AP uvedla, že Boltonův konec byl pro mnohé v Bílém domě překvapením. Zhruba hodinu před tím, než Trump o odchodu bezpečnostního poradce informoval, ohlásil tiskový odbor společnou tiskovou konferenci Boltona, ministra zahraničí Mikea Pompea a ministra financí Stevena Mnuchina.

Sedmdesátiletý Bolton patří k „jestřábům“ americké politiky. V minulosti pracoval mimo jiné pro Ronalda Reagana i jeho nástupce v Bílém domě George H. W. Bushe. Za vlády George Bushe mladšího byl ministrem pro kontrolu zbraní a mezinárodní bezpečnost.

Prosazoval mimo jiné použití vojenské síly proti Íránu či Severní Koreji a velmi ostře se stavěl i k Rusku. 

Jak připomíná agentura ČTK, nesouhlasil také s mezinárodní dohodou s Íránem, od které nakonec USA odstoupily, a obhajoval rovněž americkou invazi do Iráku. Sám Trump občas vtipkoval o Boltonově obrázku coby „válečného štváče“.

miz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme