Ústavní soud zamítl stížnost dívky, kterou pokousala doga. Nešlo o bezprostřední ohrožení života

Ústavní soud ve čtvrtek zamítl stížnost dívky, kterou v Trutnově pokousala v obličeji tibetská doga bez dozoru. Podle Okresního soudu v Trutnově nešlo o trestný čin majitelů psa, nanejvýš o přestupek. S postoupením do přestupkového řízení rodina nesouhlasila, poukazovala na údajně neefektivní a netransparentní trestní stíhání.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tibetská doga.

Dívku pes pokousal v lednu 2017 (ilustrační foto). | Foto: Karunakar Rayker | Zdroj: flickr.com | CC BY 2.0,©

Ústavní soud čtvrteční rozhodnutí zdůvodnil odkazy na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva, která limituje takzvané právo na účinné vyšetřování.

Za usmrcení dítěte psem dostal jeho majitel podmínku. Podle znalce bylo zvíře ‚časovanou bombou‘

Číst článek

Za daných okolností se dívka v postavení poškozené tohoto práva domáhat nemohla. Soud připomněl například to, že dívka nebyla v bezprostředním ohrožení života a vyléčila se.

K incidentu došlo v lednu 2017. Majitelé psa uklízeli sníh a nechali otevřenou bránu zahrady, odkud doga utekla na volné prostranství. Opodál napadla tehdy sedmiletou holčičku. Pokousala ji kolem očí a nosu a na temeni.

Zranění si vyžádalo třítýdenní léčení včetně devítidenní hospitalizace, ošetření v celkové anestezii a rizika trvalých následků.

Lehké ublížení na zdraví

Majitelé čelili podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Trutnovský soud ale dospěl k závěru, že způsobené zranění nedosahuje intenzity zohyzdění, jak je definuje trestní zákoník.

Trutnovský soud zvažoval změnu právní kvalifikace na lehké ublížení na zdraví z nedbalosti, nicméně nakonec konstatoval, že o žádný trestný čin nešlo.

Rozhodnutí potvrdil Krajský soud v Hradci Králové. Vycházel také z výpovědí nezletilých svědků, podle kterých dívenka psa hladila, přestože na ni vrčel. Nebyla navíc pod dozorem žádného dospělého.

Majitelé nakonec patrně nebudou potrestáni ani v přestupkovém řízení. Lhůta na projednání přestupku už minula.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme