KLDR potvrdila test nové balistické rakety. Zkouška přišla den po obnově rozhovorů s USA

Severní Korea ve středu provedla úspěšný test nové balistické rakety odpalované z ponorky. Dřívější zprávy jihokorejských zdrojů v Pchjongjangu potvrdila oficiální agentura KCNA. Severokorejský diktátor Kim Čong-un, který podle agentury Reuters zřejmě nebyl testu přítomen, prý vojákům srdečně blahopřál.

Pchjongjang/Soul Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský diktátor Kim Čong-un prý vojákům srdečně blahopřál (ilustrační foto). | Zdroj: Reuters

Střela vyslaná od východního pobřeží KLDR směrem k Japonsku urazila vzdálenost 450 kilometrů a dosáhla výšky 910 kilometrů, uvedla jihokorejská armáda. Raketová zkouška se uskutečnila pouhý den poté, co Severní Korea oznámila, že se s USA dohodla na obnovení rozhovorů o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Den po obnovení slibu o jednání se Spojenými státy Severní Korea vypálila do moře dva projektily

Číst článek

Japonsko podalo proti startu severokorejské rakety oficiální protest s tím, že dopadla do japonské výlučné ekonomické zóny. Podle japonského ministra obrany Taróa Kóna se jednalo o „vážné ohrožení japonské národní bezpečnosti“.

Podle agentury AP naposledy severokorejský projektil japonskou výlučnou ekonomickou zónu zasáhla v listopadu 2017.

KCNA oznámila, že šlo o podmořskou balistickou raketu Pukguksong-3. Podle Soulu byla odpálena z okolí přístavního města Wonsan.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme