Stavba repliky kostela v Gutech se opět odkládá. Hasiči neschválili návrh protipožárního zajištění

Hasiči zamítli druhý návrh protipožárního zajištění repliky kostela v Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku. Ostravsko-opavské biskupství, které stavbu připravuje, se nevypořádalo s jejich námitkami. V pátek to řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Mluvčí biskupství Pavel Siuda potvrdil, že zamítavé stanovisko hasičů obdrželi, a řekl, že zahájení stavby repliky kostela se opět odkládá.

Tento článek je více než rok starý.

Hošťálková (Vsetínsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Shořelý Kostel Božího Těla Třinci - Gutech.

Shořelý Kostel Božího Těla Třinci - Gutech. | Zdroj: Profimedia

Kůdela řekl, že stavebník, tedy biskupství, se vedle jiných nedostatků opět hlavně nevypořádal s námitkami hasičů, kteří poukazovali na nedostatečné zabezpečení repliky kostela pro případ požáru a s tím související nebezpečí z prodlení.

Na Vsetínsku vzniká zkušební replika vyhořelého kostela v Gutech. Řeší se i zakřivení stavby

Číst článek

„To znamená, že ani podle tohoto druhého předloženého návrhu nebude zajištěn rychlý a účinný zásah jednotek hasičů při hašení a záchranných pracích, pokud bude kontrolou bezpečnosti pověřena soukromá firma,“ řekl Kůdela.

Unikátní kostel zničil v srpnu 2017 úmyslně založený požár. Stavba jeho repliky měla původně začít už loni na podzim, zdržela ji ale i jednání s památkáři. Tesaři už připravují dřevo na stavbu a vyrábějí se také zvony.

„Informaci o zamítavém stanovisku jsme v těchto dnech obdrželi. Tato skutečnost komplikuje obnovu kostela Božího Těla v Gutech a oddaluje termín zahájení stavby. Přípravné práce na obnovu kostela pokračují a o dalším postupu jednáme,“ řekl Siuda.

Kostel z 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun. Krajský soud Ostrava poslal za zapálení vzácného kostela tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka do vězení na 3,5 roku, osm a devět let.

Nejvyšší trest dostal mladý muž, který akci vymyslel. Nejnižší trest dostal chlapec, který budovu zapálil - v době činu ještě nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal řidič, který všechny na místo přivezl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme